Държавно предприятие поема контрола върху язовирите

OFFNews 20 юни 2018 в 10:22 2236 0

Създава се Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, което поема поддръжката на язовирите.

Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за водите.

След влизането в сила на изменението общините ще имат три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят. След този срок новото предприятие ще контролира и поддържа язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили, както и върху съоръженията, които са държавни и частни, ако има желание от собствениците им. Ако има спор за собствеността на някой язовир, „Управление и стопанисване на язовири“ ще стопанисва съоръжението докато се установи собствеността.

Предприятието не е търговско дружество и не формира и разпределя печалба. Извън обхвата му  остават язовирите, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите.

Новото предприятие ще се ръководи от управителен съвет с 8 членове, като председател ще бъде икономическият министър, останалите членове - представители на министерствата на околната среда, на регионалното развитие, на земеделието, на енергетиката, както и на Националното сдружение на общините.

„Управление и стопанисване на язовири“ трябва до 1 март всяка година да внася в Министерството на икономиката план за дейността си през предстоящата година, както и отчет за предишната. Държавното предприятие се управлява от управителен съвет с 8 членове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!