Държавата става монополист на играта кено с ремонт на Закона за извънредното положение

OFFNews 05 февруари 2021 в 13:31 2415 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Държавата ще придобие монопол върху лотарийната игра кено. Това реши на първо четене мнозинството в Народното събрание, като гласува промени в Закона за извънредното положение.

Промените в извънредното законодателство дават възможност на общините да получат отсрочка за връщане на стари задължения, а с препратка към Закона за семейните помощи доходът на доброволните приемни семейства се приравни с този на близките и на роднините на дете с над 90 процента увреждане. Общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към централния бюджет. Така, ако не са успели да ги изплатят до 1 януари т.г., те ще могат да го направят до 2 месеца след края на извънредната обстановка.

Кено е хазартна игра, която може да се играе онлайн или в казина, а освен това в някои страни съществува и версия на лотария. В България няма лицензиран хазартен оператор, който предлага кено.

Промените в Закона за хазарта доведоха до скандали. Опозицията атакува наложената вече практика през Закона за извънредното положение да се правят промени в редица други закони и особено промяната в Закона за хазарта през преходни и заключителни разпоредби.

"Дами и господа от организираната престъпна група, лъскайте обувките, защото след 4-ти април ви предстоят много интензивни и вълнуващи разговори", закани се социалистът Румен Гечев.

Вносителите от ГЕРБ твърдят, че промяната е поискана от НАП заради неясното разписване на разликата между тото; лото; кено и бинго в Закона за хазарта.

 Надя Клисурска (БСП) видя в промените в Закона за семейните помощи предизборен ход на управляващите:

"Аз нямам нищо против за уравниловката и за възможността те да получават тази подкрепа. Но целият този компот, който ни се предлага, е тоталното лобиране по определени сектори".

Репликира ѝ Светлана Ангелова от ГЕРБ: "БСП социална отговорна партия ли са като няма да подкрепят предложението, което дава повече пари на децата с увреждания, настанени в семейства на близки?". Какво предизборно видяхте в предложението на този законопроект? Ние изравняваме правата на децата с увреждания, които са настанени в семейства на роднини и близки, заяви Ангелова.

Депутатът Йордан Цонев от ДПС настоя, партии с достатъчен брой депутати да сезират Конституционния съд заради промяната в държавния бюджет през Закона за извънредното положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови