Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Даниел Митов e най-вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ

Георги А. Ангелов 14 април 2021 в 15:58 4181 0

Няколко медии побързаха да обявят, че Даниел Митов ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ. Това стана след сутрешното изявление на Бойко Борисов, че “по-подготвен от мене няма”, но той самият няма да е кандидат.

“Аз ще предложа друг министър-председател с нова ясна европейска и натовска ориентация”, заяви Борисов във Велико Търново в традиционното му живо излъчване през фейсбук. "Това няма да е Томислав Дончев, “не, че не заслужава”. Ще ви кажа, когато дойде мандатът", каза Борисов и отказа повече подробности.

На така описания от Борисов профил отговаря бившият външен министър Даниел Митов. Той е работил години за организации на Демократическата партия на САЩ и е индивидуален член на Европейската народна партия със седалище в Брюксел. "Бях от гражданската квота на ГЕРБ, но взех решение да стана член на партията", съобщи Митов преди дни. Преди два дни той каза, че е редно за премиер да бъде номиниран лидерът на спечелилата изборите партия. "Не съм получавал покана за премиер. Покани за кафе съм получавал", отговори тогава Митов на въпрос дали самият той е възможен кандидат за министър-председател.

За това, че Митов е възможна номинация за премиер, се заговори още с изненадващото му появяване в листата за кандидати за депутати на ГЕРБ веднага след Бойко Борисов.

Според няколко източника на OFFNews Даниел Митов най-вероятно ще бъде номиниран за премиер, но това все още не е сигурно и няма окончателно решение. Другото име, което отговаря на профила, описан от Борисов, е външният министър Екатерина Захариева. Тя също е обсъждана и одобрявана от евроатлантическите партньори. Борисов клонял повече към Митов. “Но имайте предвид, че с Бойко Борисов всичко е предпоследно”, каза източник, близък до премиера. Друг източник смята, че все още няма категорично решение. “Може да е тестване на нагласите”, предположи той за масовото публикуване на категоричната информация, че Митов ще е номинацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews