Данъчният пакет на Асен Василев мина с обещание за пренаписване от ДПС и ГЕРБ

Йорданка Веселинова 24 ноември 2023 в 17:00 2583 1

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Асен Василев

Данъчният пакет на Асен Василев бе приет със заявка за множество редакции между двете четения. Това се случи след като законопроектите бяха последователно отхвърени от некоалиционните партньори от ГЕРБ-СДС и ДПС - първо в бюджетна, а след това и в икономическа комисия на НС.

В хода на дебата днес обяснение за смяната на позицията даде председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС. Той обясни, че парламентарната му група отхвърлила законопроектите на финансовия министър "демонстративно", за да покаже, че така не се прави, но въпреки това процедурата трябва да тръгне и всички забележки да бъдат отразени като редакции между двете четения. Цонев добави, че ако текстовете паднат в зала, то депутатите ще трябва да ги гласуват отново извънредно в навечерието на Нова година.

Обрат в позицията, макар и без обяснение, имаше и при ГЕРБ-СДС. Депутатите на Бойко Борисов, които в комисия единодушно отхвърляха текстовете един по един, днес ги приеха. Освен това с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ срокът за предложения между двете четения бе намален на 3 дни, т.е. ще изтече в понеделник. Това означава, че законопроектите може да минат на второ четене още до края на идната седмица.

Приемането на данъчните закони е ключово за приемането на Бюджет 2024, тъй като голяма част от приходната част на план-сметката ще се промени с данъчния пакет. 

Основните предложения и нагласите на парламента

Данък "бакшиш" е най-революционната идея на финансовото министерство. За целта Асен Василев дори е въвел дефиниция за бакшиш, която гласи следното: "всички предварително неопределени допълнителни парични плащания". Това предложение е от спорните и приемането му е под въпрос.

Граждански и трудов договор се приравняват, като осигуровките се вдигат. Тази промяна е разписана в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Според предложението гражданският договор се третира като правоотношения, които представляват наемане на работа, без да е сключен трудов договор. Очаква се тази разпоредба да не мине.

Данък сграда и такса смет се вдигат, предлага МФ. Според промените на всеки две години общинските съвети ще актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти с индекса на цените им. Тази идея вече събира серия от негативни коментари, включително и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който припомни, че неокалицията обеща да не вдига данъци. В хода на дебата "Възраждане" бяха най-активните противници на предложението, като тезата на депутатите на Костадинов бе, че разпоредбата противоречи на Конституцията.

Спорната идея "донос-бонус" на Асен Василев остава. Според разписаното в пакета с данъчни закони всеки, който предостави данни за данъчни злоупотреби, ще получи 10% бонус. Във финалните текстове е записано, че долният праг на сумата, събрана вследствие на подадената информация, следва да е 100 000 лв., а не 3000 лева, както бе първоначално. Нагласите на депутатите са да се откажат от този текст между двете четения.

По-висок акциз за нагреваеми изделия, е заложен в промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Поскъпването важи за нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин.

10% бонус при търговия с криптовалути е една от промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица. Според текстовете за доходите от продажба или замяна на финансови активи, чуждестранни валути и криптовалути се въвеждат нормативно признати разходи в размер на 10%.

Друга идея е въвеждането на по-нисък таван за плащането в брой. Той трябва да падне от 10 000 лв. на 5 000 лв. Тази мярка, целяща справяне със сивата икономика, не е нова, но така и не събира необходимата подкрепа, за да мине в НС. Нагласите са това предложение да падне. От ГЕРБ и ДПС вече обявиха, че не подкрепят мярката, а Мартин Димитров от ДБ коментира, че или тази разпоредба не трябва да се пипа, или да се прави по-плавно и да се предложи първото понижение да е до 8000 лв.

0% ДДС за хлаб и брашно - тази спорна мярка остава и в бюджета за догодина, предлага МФ.

Намалената ставка за ресторантьорите остава. В пакета от закони е заложено, че Ковид мярката за 9% ДДС ще важи. В проектобюджета Василев предложи отпадането ѝ и вдигането на ставката до 20%, но Делян Пеевски и Бойко Борисов се противопоставиха. Финансовият министър все пак се съобрази с искането на ГЕРБ и ДПС, но постави условие за изсветляване на сектора. Възможно е ДДС за ресторантьорите да се вдигне на 20%.

Патентен данък вместо данък печалба е друга идея, касаеща ресторантьорите. Според текстовете малките бизнеси с оборот до 100 хил. лв. ще плащат патентен данък, като постъпленията отиват в общините. Тази идея се хареса на депутатите. Очаква се тук да няма редакции.

Патентен данък ще дължат и гъбарите и билкарите, предлага още от МФ. Такъв ще дължат хората, занимаващи се с търговска дейност. Събирачите на гъби и плодове обаче ще трябва задължително да имат пенсионно осигуряване.

Мярката "безплатен обяд" е заложена в пакета от данъчни закони. Срещу нея имаше критики, но тя все пак е заложена като част от механизмите за "изсветляване" на ресторантьорския бизнес. Според текстовете клиентите на заведенията ще имат възможност да не плащат, ако не получат касова бележка.

Ресторантьорите ще трябва да плащат заплати само по банков път. Това изискване важи за обектите с 2, 3, 4 и 5 звезди. Във всички обекти в сектора трябва да има ПОС терминал.

По-високи данъци за едрия бизнес, предлага финансовият министър. Според предложенията корпоративният данък за част от едрия бизнес у нас се вдига от 10% на 15%. Това ще важи за мултинационалните компании и големи национални компании с оборот над 750 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!