Дамски дуел. Цонева и Сачева за цената на тока, ваксините и полицейското насилие

OFFNews 26 октомври 2021 в 19:10 5445 1

Цените на тока, ваксините, полицейското насилие и свободата на словото бяха основните теми в предизборния дебат в предаването на bTV "Лице в лице" между Деница Сачева от ГЕРБ и Антоанета Цонева от ДБ.

Цените на тока

Деница Сачева заяви, че в момента се намираме в "комплекс от свързани кризи, които не се управляват". Сачева е на мнение, че ако ГЕРБ са управлявали сега, то цените на тока няма да са толкова високи.

Антоанета Цонева от "Демократична България" пък заяви, че това, което сега се случва, е в резултат от хаоса от управлението на ГЕРБ. Тя отбеляза, че има възможност за внос на азерски газ и без интерконектора с Гърция, "който ГЕРБ не може да построи 11 години". Цонева предложи цените на тока да бъдат фиксирани до средата 2022 г., както и да бъде използван натрупания резерв. По думите ѝ само така домакинствата ще бъдат предпазени от шоковото увеличение на цените на тока.

Третият фалит на "Топлофикация-София"  в рамките на управлението на Фандъкова също е провал на ГЕРБ, допълни кандидатът на ДБ за депутат. "Енергийните дружества са пълни с калинки на ГЕРБ", а българската енергийна система е "черна корупционна каса", заяви тя.

"Когато говорим за хаос, кой е по-силен от хаоса и кой създава хаоса – само няколко примера са достатъчни да покажат следното: енергийната система на България е превърната в черната корупционна каса. Енергийните дружества са пълни с калинките на ГЕРБ, шефът на “Булгаргаз” и всички бордове са пълни с назначения на ГЕРБ. Така не се управлява криза, а мерките трябва да бъдат въведени навреме", коментира още Цонева.

"Най-голямата ни критика към служебния кабинет е това, че тези хора са отново там, а политиката на нищоправенето продължава", допълни Цонева.

Сачева пък заяви, че по време на управлението на ГЕРБ цената на тока е била 70 лв. Тя допълни, че се повтарят "мантри за корупция", без да има доказателства.

Ваксините

Сачева коментира, че ако ГЕРБ управляват, сега процентът на ваксинирани би бил по-висок. Тя критикува служебния кабинет, който според нея е пропуснал лятото. По думите ѝ тогава е трябвало да има информационна кампания, насочена към целевите групи, които трябва да бъдат ваксинирани.

По отношение на нивата на ваксинация в страната Антоанета Цонева критикува отново бившите управляващи заради избора да се поръчат повече ваксини от "Астра Зенека" и липсата на информационна кампания.

Тя допълни, че ГЕРБ в момента участват в инфодемия и заяви, че Борисов разпространява дезинформация. Цонева даде пример с твърдение на бившия премиер, че в момента хората се ваксинират с препарати с изтекъл срок. А всъщност с решение на ЕМА срокът на годност на ваксините на "Пфайзер" беше удължен.

"Да припомним, че когато ГЕРБ беше на власт имаше алтернативен щаб и алтернативни източници. Това бяха авторитети, с които Борисов се срещаше и показваше, че съгласува своето мнение. Хора, които обясняваха, че това е просто едно грипче. Те също бяха легитимирани от Борисов", коментира тя.

Съдебна реформа

Ако я нямаше ГЕРБ, не знам с каква политическа платформа щеше да се яви на изборите ДБ, коментира бившият социален министър. Тя допълни, че ако съдебната реформа на ДБ е премахването на хора, то тя не истинска реформа:

"Ако ще се разследват хора и ще се раздават присъди от телевизионните екрани, то нека ДБ да си прави тази реформа, но ние няма да участваме."

Сачева е категорична, че ГЕРБ са за истинска съдебна реформа - те предлагат промяна на конституцията и повече контрол върху правомощията на главния прокурор. 

"Да забравим за тези сталинистични методи - има човек, има проблем" - така Сачева определи искането за смяна на главния прокурор.

Цонева пък я контрира с работата на правната комисия в 46-НС, която беше блокирана от депутатите от ГЕРБ. По думите ѝ, депутатите от ГЕРБ са действали така, за да могат да останат чекмеджетата и записите, за които се предполага, че са с гласа на Борисов, неразследвани. 

"Щом чуят Гешев, специализиран съд и специализирана прокуратура, все едно ги удря ток. Защо е така? За да могат да останат неразследвани чекмеджета, които целият свят видя и които се превърнаха в символ на управлението на ГЕРБ", заяви тя.

Тя допълни, че същото се е случвало и в парламентарната комисия "Магнитски", където ГЕРБ и ДПС били в комбина.

Цонева акцентира, че във Велико Търново пролича връзката между ДПС и партията на Борисов, защото кметът от ГЕРБ е посрещнал Пеевски с шоколадови бонбони.

"ГЕРБ легитимира завръщането на санкционирания по закона “Магнитски” Делян Пеевски чрез действията на регионалния си координатор и кмет на Велико Търново", заяви тя и допълни:

"Пеевски, който е санкциониран по „Магнитски“ и който е водач на листата на ДПС във Велико Търново, е посрещан със страхотни салтанати от кмета на ГЕРБ и се черпят с шоколадови бонбони. Какво показва ГЕРБ с това свое поведение, тъй като той е и техен регионален координатор? ГЕРБ на практика легитимира този човек и неговото завръщането в политическия живот без никакъв свян."

Свобода на медиите

Сачева заяви, че никой не вярва на ДБ, защото предизборната кампания на обединението била твърде скъпа. По думите ѝ хората са се опасявали, че ДБ ще насочи огромни суми пари към приятелски медии.

Цонева пък отговори, че именно ГЕРБ са управлявали с пропаганда: "Медийната среда в България беше интоксикирана от ГЕРБ".

Полицейското насилие 

Деница Сачева заяви, че вътрешните министри на ГЕРБ от летните протести - Младен Маринов и Христо Терзийски, са се извинили, а виновните са наказани.

Цонева обаче отговори, че проверката е пометена, а реално наказани няма. Тя допълни, че ГЕРБ са опитали да прикрият скандалните записи, но те са излезли благодарение на парламентарната комисия за полицейското насилие.

Машинното гласуване 

Сачева заяви, че хората отново се притесняват от машините. От ГЕРБ имат притеснения за честността на изборите - особено заради отказа на ЦИК за броене на разписките. 

Тя повтори тезата на бившите управляващи, че техни симпатизанти са репресирани при проверките на МВР за купуване и продаване на гласове.

Цонева пък коментира, че ГЕРБ отново чертае апокалиптични сценарии. По думите ѝ именно акциите на МВР ще гарантират провеждането на честни избори.

"Криминалните мрежи са притиснати, което очевидно е проблем за ГЕРБ и ДПС, но за мен е комфорт, че ще имаме честни избори", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика