Дайнов: Когато всички се млатят с тояги, президентът извади рапира

ОFFNews 31 януари 2014 в 10:59 9455 33

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

"Като всички се млатят на едно място с тояги и лопати, се появява президентът с елегантен ход с рапира и върна играта там, където трябва да бъде в политиката. Той предлага да се говори за правилата, по които се конституира властта, а не за това кой кого мрази”.

Така политологът Евгений Дайнов коментира в сутрешния блок Нова телевизия предложението на Росен Плевнелиев да има референдум за промените в изборното законодателство.

„Управляващите бяха в режим „паника” още през последните две седмици, много неща им се изсипаха на главата. Те са в състояние на повишена тревожност, защото президентът се намесва с рапира”, заяви Дайнов.
Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда на свой ред коментира, че ако има такова допитване, ще се вдигне избирателната активност. По думите й от референдума е изплашено статуквото. „Това е референдум за властта, а те не искат да допуснат референдум за народа. Няма минуси в това допитване, защото когато ти е предоставена възможност да гласуваш, няма как да има минуси”, допълни тя.
Социологът Кольо Колев заяви, че горещо приветства всякакъв референдум, но подчерта електронното гласуване и задължителните избори крият много подводни камъни и големи опасности. "Задължителното гласуване у нас е въведено по време на война. Отсега ще ви кажа какъв ще е резултатът на такова допитване – против”, каза Колев. Той добави, че отсега вижда „как потриват ръчички купувачите на гласове”, ако се въведе електронното гласуване.

Стефан Манов, който живее във Франция, обясни, че в чужбина хиляди български граждани биват лишени от правото да гласуват заради настоящия начин на гласуване. В пъти ще скочи активността, ако се въведе електронното гласуване, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!