ДаБГ във Варна с протест срещу 'тиранина' Ердоган и 'слугинажа' на Борисов

OFFNews Последна промяна на 23 март 2018 в 14:05 7241 5

Структурата на Да България във Варна ще организира публична демонстрация срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник.

На 26 март в морската столица е срещата ЕС-Труция, в която ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Ердоган.

Времето и мястото на демонстрацията ще бъдат уточнени, съобразно придвижването на гостите, уточняват ДаБГ-Варна. В разпространена позиция от партията заявяват: 

Да, България Варна осъжда остро политиката на Реджеп Тайип Ердоган. Държим да подчертаем, че ние не сме против турския народ, но сме против неговия настоящ водач.

Нещо повече, ние се надяваме и искрено пожелаваме благополучието на нашите съседи и тяхното скорошно освобождение от тиранията на един човек, застрашаващ народа си с безотговорното си и маниакално поведение, тласкащ народа си към бездната на безкрайни кръвопролития и липса на вътрешен мир, обричащ го на изолация и лоши отношения с близки и далечни народи, погазващ всичко свято, гражданско и демократично, завещано от Ататюрк и секуларните водачи на Турция. 

Да, България Варна остро се противопоставя на политиката на правителството, най-вече на премиера Борисов и на министъра на външните работи Захариева, поради следните причини:

1. Остро осъждаме липсата на отговор, по отношение на провокативни спрямо сигурността на Балканите изказвания, намекващи за “емоционални граници” и други сходни. За разлика от други наши съседи, като Гърция например, нашата държава остави без коментар изказванията на Ердоган, докато гръцките колеги на Борисов, категорично заявиха, че гръцките сухопътни, въздушни и морски сили са на лице, за да защитят териториалния интегритет и каквито и да са емоционалните граници за Ердоган, то реалните ще останат непроменени и гарантирани от гръцките сили. Това изказване Борисов не може да си позволи поради причини, на които ще обърнем внимание по-долу. 

2. Ние се противопоставяме на унизителната роля на лакей и куриер, в която българската държава влиза по вина на Борисов. Целият цивилизован свят отрича ролята на Ердоганова Турция като нормална, демократична държава и остро осъжда поведението на Ердоган. Само Борисов твърди, че е уверен в способността на Ердоган да пази южната граница на НАТО.
Същият Ердоган, който се отличи с многобройни антиевропейски, антиамерикански, по едно време дори и антируски изказвания (преди да се прегърне отново с Путин). Само Борисов от целия ЕС се кани да посрещне с хляб и сол Ердоган във Варна. Ние не искаме нашият град да бъде сцена на подобни грозни схеми, проява на висш слугинаж, в които нашият премиер за жалост вкарва българската държава. Ние настояваме за твърда позиция по повод провокативните изказвания на Ердоган и твърда позиция по отношение изпълнението на поетите от Турция ангажименти към ЕС и НАТО. 

Проблемът обаче е още по-дълбок и се корени в липсата на ефективна политика по отношение на сигурността от страна на правителството. Нещо, което ни поставя в позицията на слабия, в една изключително напрегната геополитическа обстановка, автоматично правещо ни неспособни да се опълчим на враждебни дипломатически маневри. 

В този ред на мисли от Да, България Варна призоваваме за: 

Модернизация на българската армия - сухопътни, въздушни и морски сили. 
- Повишаване престижа и връщане достойнството на професията военнослужещ.
- Изпълнение на поетите ангажименти към НАТО по отношение на бюджета за военни сили, сътрудничество и координация.
- По-висока ефективност и степен на повишена готовност от страна на службите за сигурност
- Стратегия за Черноморска защита. Край на абсурдното поведение на страната ни като такава без излаз на море и създаване на политическа, военна и икономическа доктрина за цялостна стратегия по отношение на факта, че България е морска страна. 
- Отговор от страна на Борисов по отношение на провокативните изказвания на Ердоган
- Осъждане на режима на Ердоган от българското правителство.
Въпреки позицията ни спрямо Ердоган, призоваваме българските граждани да не се озлобяват срещу турския народ, още повече срещу съгражданите ни от турски произход. Много от тях също не са съгласни с политиката на Ердоган, много от тях биват репресирани и манипулирани. И както Бойко Борисов не е изразител на нашата воля, така и Реджеп Таийп Ердоган не е изразител на турския народ.

Варненци, принудително вкарани за декор в тази гротеска, сме длъжни да дадем отпор и да не стоим безучастни от името на целия български народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8075

3

elbarbudo

23.03 2018 в 17:16

Странно, а доскоро му се радваха, че дори и гласуваха турция да ни пази небето...

7671

1

Hissarion

23.03 2018 в 14:16

Джийзъса имал хора и във Варна даже?!