Да връщаме политическото наследство на Иван Костов? ДБГ няма да се съгласи

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2015 в 10:45 3261 10

Даниел Вълчев

Снимка Булфото/Александър Михайлов

Даниел Вълчев

"В Реформаторския блок има един фундаментален проблем и той не е за това кой ще бъде лидер. Според мен големият проблем е, че има две концепции за това как трябва да изгежда този политически субект - едната концепция е, че той трябва да бъде една силно централизирана партия, еднолично ръководена, да го кажа по-просто - да бъде една партия от типа на създаваните от Иван Костов партии, независимо как са се наричали през времето. Има колективни тела, но те са чисто фиктивни. Когато някой не е доволен или не е съгласен с ръководството, той бива веднага отстраняван, а когато дойдеш на власт, уволняваш максимален брой хора, за да може твоите активисти да бъдат настанени на техните места. На мен лично това не ми харесва.

Реформаторският блок по своето учредително споразумение има колективен орган, така нареченият изпълнителен съвет. Той се създава по някакъв начин, работи по някакви правила. Всъщност, той не е свикван една година и възниква въпросът когато ние казваме, или някой от лидерите на РБ казва, в началото на политическия сезон "Ето, това са нашите приоритети: първи, втори, трети приоритет", всъщност той чие мнение изразява - своето, на своята партия или някакво колективно мнение? Очевидно не е колективно мнение. Следователно ако идеята е, че който говори най-много, най-активно и най-високо е лидерът, за мен е много комична идея. 

Според мен Блокът е много монолитен, стига да няма движение по посока на това ние да възстановим политическото наследство на Иван Костов. С това ние няма да се съгласим."

Това заяви Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите" с лидер Меглена Кунева, част от Реформаторския блок, в интервю за bTV по повод трусовете през последната седмица в РБ. Противоречията станаха публични, когато три от партиите (ДСБ, НПСД и БЗНС) обявиха, че са се споразумели за обща регистрация за местните избори, а останалите две - ДБГ и СДС излязоха с остра декларация срещу "опитите на партньорите ни от Реформаторския блок – ДСБ, НПСД и БЗНС - да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите". От ДБГ и СДС написаха още, че става въпрос за "несъгласувана акция", която е "тревожна и изразяваме силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани".

Дни по-късно Реформаторите се разбраха за единна регистрация.

Вълчев коментира и репликата на премиера Борисов, че бъдещето на правителството зависи от представянето на коалиционните партньори на предстоящите избори.

"ГЕРБ ще се представят добре. Реформаторите, надявам се, също добре, но това ще зависи от това как хората, които са гласували за Реформаторския блок, например аз, ще оценят това, което е направено в управлението", каза Вълчев и подчерта, че "ако има желание една партия да бъде извадена от управлението, претекст винаги ще се намери".

Той беше категоричен, че бъдещето на Реформаторския блок в голяма степен зависи от представянето на местните избори, защото "опитът в България показва, че ако един политически субект не се представя добре в местната власт, няма добри корени в местната власт, той не е много дълготраен".

Другият ключов момент, според Вълчев, е дали Блокът има вътрешни механизми да оцени своето участие във властта и "ако някъде нещо не е наред с това участие, да направи корекция".

Юристът и бивш министър на образованието коментира и планираната реформа в съдебната система и предложените промени в конституцията, по които бе постигнато някакво съгласие след сериозно "орязване":

"След орязването всички ние с възторг казахме "браво, браво". На мен ми остана горчив вкус в устата, защото тези промени в конституцията, които се предлагат, не са Бог знае какво. Разделянето на Висшия съдебен съвет по принцип е правилно нещо, но то няма да реши нито един от въпросите в съдебната система. Това е истината. Това е едно много малко начало. А когато допълнително го орежем, а и, на всичкото отгоре, кажем "браво, браво", тогава вече като че ли аз ставам все по-голям скептик, че нещо ще се случи. Скептик съм, защото, първо, не е ясно какво ще стане с този конституционен проект на няколко основания: ако ние чакаме всякакъв вид процесуални или устройствени закони да вървят едва след промените в конституцията, това ни осъжда на някакво много голямо чакане. На второ място, трябва да си даваме сметка, че в една система, а аз съм един от хората, които са реформирали голяма система, и, в този смисъл, трябва да ви кажа, че е много важно темпото, с което се върви. Хубаво е човек да създаде среда за това да направи промените, но също така трябва да започне и да ги прави реално".

Вълчев бе категоричен, че промените в конституцията няма да доведат до кой знае какви реални промени. 

"В съдебната система има много по-дълбоки проблеми от институционалните, които няма как да усетите, ако просто разделим ВСС на две - много дълъг е пътят. Това са правилни промени, но проблемът е, че са твърде малки", констатира той и коментира решението на АБВ да оттеглят подкрепата си до излизането на решението на Конституционния съд:

"Защо сте учудени от решението на АБВ да се отдръпне и да чака Конституционния съд? Очаквате Георги Първанов да прави реформа в съдебната система ли? Не знаем ли в българския политически живот кой кой е? Знаем. Защо се учудваме постоянно?"

"Трябва да си даваме сметка, че Конституционният съд винаги правораздава на граница на правото и политиката, не само българският, а всеки орган за конституционен контрол е така. И в този смисъл, чисто решение като юридическа аргументация ние няма да получим в нито една от двете посоки", каза Даниел Вълчев.

Той описа съдебната реформа по следния начин: "Опитваме се да представим врабче като ято жерави, а най-накрая ще се окаже, че то даже врабчето и не лети".

В българската съдебна система има много неща, които трябва да бъдат оправени. Но няма защо да чакаме промените в конституцията - те може и да станат, може и да не станат. За това трябват много тежки мнозинства, а Реформаторският блок няма такова влияние в българския парламент, няма защо да се лъжем, допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2015 в 14:23

Зачестиха поръчковите статии на ДСБ по медиите, не приемат друг и друго ммнение, освен тяхното-нали са демократи.
Техния плъх смятащ се за "естествен лидер". "Лидера" е такова лъжливо същество, че сигурно и жена му не му вярва. Говори едно, върши друго и все гледа да внесе интрига, да скара някой и той да извлече изгода. Жалък индивид. Като избирател на РБ ме е срам от неговите действия!

04.09 2015 в 14:21

Какво им разбира на подстрекаваните работници главата и могат ли те да различат някой по-умен и по-образован, с докторска дисертация?
Не!
Но могат и са подстрекавани от други, които се борят срещу промяна на статуквото!
ЛУКАРСКИ БОРИ СЕ СРЕЩУ КОМУНИСТИТЕ ДО ПЪЛНАТА ИМ ЛУСТРАЦИЯ!

03.09 2015 в 18:57

Г-н Вълчев осъзнава ли факта, че има доста хора НЕ-гласували за РБ заради участието на Г-жа Пръмова в него?

03.09 2015 в 13:47

Даниел Вълчев си носи наследството на Любен Гоцев, Емил Кюлев и Царо. Е, как тогава де му се зловиди наследството на Костов?!

03.09 2015 в 13:26

Бате ми Влади, първо, чети по-внимателно! Второ, както винаги, на простия българин само му посочи кого са плюе, и той е готов (виж антон). Аз съм от малцинството, което смята, че ако рашите не бяха докарали царчето (в частност и министрите му Вълчев и Кунева), България можеше да върви напред. Но понеже е много модно да се плюе Костов, няма да продължавам. Дано да живеете добре в царството на олигархията и простаците, щам като сте спокойни, че Костов е далеч от властта, дебилчета мамини...

03.09 2015 в 13:21

"защото точно ти участва в унищожаването му и създаването на олигархичния модел "Кой""

Роси, летоброенето не започва от царя, нито пък от управлението на Костов. В началото бе Мултигруп. :)

03.09 2015 в 13:07

Роси, кое "политическо наследство" именно е унищожил Иван Костов? Това на Луканов, Жан Виденов и компания ли? :D

03.09 2015 в 13:04

.

Явно не само аз и Вълчев, а още 98.2% от българите смятат Драгалевския циганин за Терминатор №1 на прехода.

Пфу.

Дано Синьоджукия гробокопач на СДС, се задави с парите, които открадна от Приватизацията и КТБ.

ДАНО !!!

03.09 2015 в 12:46

Професоре, 98 % от членовете на блока ги виждаме и ги разбираме тези неща. И се чудим за какъв дявол продължаваме да стоим в тази коалиция. И на слепите вече им е ясно, че нашата роля е единствено тази на паравана. Тежкото мнозинство се прави с ясна идея за посоката на пътя и с категорична воля да се върви по този път, въпреки трудностите. РБ засега не показа нито едното нито другото. Затова няма тежко мнозинсто а подхвърлени няколко къшейчета на няколко другари и другарки.

03.09 2015 в 12:32

Драги ми господинчо, и да искаш, не можеш да върнеш "политическото наследство" на Иван Костов (изключително тъп израз), защото точно ти участва в унищожаването му и създаването на олигархичния модел "Кой". Та нали това беше целта на кохортата лакомници, които на гърба на Иван Костов се изкатериха до Евросъюза, за да прилапат и неговите фондове заедно с рублите от господарите... Жалка история, въпреки чучела като този трябва да си успокоявам съвестта, че има за кого да гласувам...