''Да поправим грешките на кабинета на Радев'': Депутатите удължиха плащанията по миналогодишния бюджет

Ружа Райчева 08 юни 2023 в 11:12 4138 0

Финансовият министър Асен Василев присъства на днешните дебати в парламента

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Финансовият министър Асен Василев присъства на днешните дебати в парламента

Народните представители единодушно удължиха сроковете, в които могат да се извършват разплащания на база миналогодишния държавен бюджет. Това ще е възможно до приемането на Бюджет'2023, който министърът на финансите Асен Василев се очаква да внесе в рамките на две седмици. Очаква се целият удължителен проектозакон да бъде приет окончателно утре.

Служебният кабинет внесе предложението за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, извършване на разходи и за предоставяне на трансфери на 29 май.

Сегашният т.нар. "удължителен закон" за държавния бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. изтича на 10 юни.

По време на дебатите днес председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) уточни, че проекторешението е с хоризонт 31 юли 2023 г. 

Според приетото днес проекторешение разходите и трансферите следва да са в размер, не по-голям от размера им за същия период на миналата година, като се отчитат новите актове на парламента и правителството за евентуални допълнителни или намалени бюджетни средства.

Венеция Нецова-Ангова от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заяви, че "под егидата" на президента Румен Радев и избраната от него финансова министърка Росица Велкова ПП-ДБ са "видели опити за манипулации" за бюджета, както за 2022, така и за 2023 г. "Нека да гласуваме това проекторешение, за да отпушим разплащанията и да поправим грешките на служебния кабинет на Радев", призова Ангова.  

Министърът на финансите Асен Василев също присъстваше на дебатите. Той подчерта, че ще дебатира финансовата политика, когато се внесе Бюджет 2023. Василев обясни, че причината да се разглежда този удължителен закон е "не защото нямаме пари, а защото трябва да имаме как да ги харчим", докато се приеме новият закон за бюджета. 

Финансовият министър каза, че в следващите две седмици ще обсъжда с екипа си какви са начините да се изготви бюджет с 3% бюджетен дефицит. 

Решението за удължителния закон влиза в сила в деня на обнародването му в Държавен вестник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови