Да не допуснем САЩ и ЕС да загубят интерес към Балканите, призова Борисов

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2019 в 13:04 2778 1

Снимка Фейсбук на Бойко Борисов

Като балканци е важно да не оставим европейците и американците да загубят интерес към нас. Това каза премиерът Бойко Борисов на форум за устойчивостта на Заадните Балкани, организиран от Републиканския институт на САЩ с София. Той добави, че когато регионът е сигурно място, ще се увеличат и инвестициите и заплатите, и стандарта на живот.

“Балканите не предизвикват интерес. Не предизвикваха интерес, защото ние сами си го правихме – войни, масово унищожение, разпаднаха се държави в кратък период и Балканите отново станаха барутен погреб, незаслужаващи внимание. Радвам се, че със започването на нашето председателство и слагайки темата Западни Балкани, въобще взаимоотношенията на Балканите, многото процеси, които след това последваха, трайно, включително и с днешното мероприятие, поставиха тази тема в центъра на вниманието и на европейските колеги, и на колегите от САЩ” , каза Борисов.

Той изрази надежда скоро Северна Македония да е 30 член на НАТО, да покаже разликата в развитието си. В същото време той очаква “с повече разум останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС и НАТО, много внимателно да си премерват поведението и стъпките. Разкрачената поза не е полезна за никого. Или си в НАТО, или не си в НАТО. Или си в европейското семейство, или не си.”

Според Борисов може да се дават примери с Австрия или Швейцария, но това са процеси, договорени след войната и то с Великите сили. “Трудно е на Балканите да има такава държава, която да играе такава роля, колкото и да ни се иска. Всеки иска военен неутралитет и по възможност мощна банкова система.

Премиерът съобщи, че темата Западни Балкани ще бъде поставена два пъти през годината от България – на срещата от Берлинския процес и на организираната с краля на Йордания среща по процеса "Акаба", на които домакин ще е в София. Освен това, тя щяла да присъства и на европейският съвет в Загреб през юли в рамките на хърватското председателство на ЕС.

Процесът "Акаба" е иницииран от Абдула II през 2015 г. за засилване на международното и регионално сътрудничество срещу опасностите от тероризма, радикализацията и насилствения екстремизъм. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Нидерландия. В София срещата ще е на 27 и 28 май.

На срещите от на Берлинския процес, държавите от Балканите извън ЕС, заедно с Хърватия, Словения и големите страни от Западна Европа, търсят общи проекти, които могат да подобрят свързаността и сътрудничеството им.

Бойко Борисов посочи, че на балканите служите трябва да си взаимодействат бързо и активно, за да не допуснат ислямски екстремизъм. "Няма малки и големи държави по отношение на спецслужбите. Тези, които знаем за най-добри служби, първи те понесоха тежки удари и се издъниха. Достатъчно е да посочим атентатите в САЩ, през Лондон, Париж и Брюксел", допълни той.

По-късно, пред журналисти, Борисов каза, че радикалният ислям е силен и общ враг на всички страни, и не случайно срещу него си сътрудничат спецслужбите на страните от Западните Балкани, Европа и САЩ, а когато е нужно и Русия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

1

Stefan Stefanov

14.12 2019 в 13:38

- Нали ни е скромен, не добави Бургас за атентатите! К'ъв интерес бе Боко, те каквото си искат си взимат от Балканите, тебе и другите продажни комшии ви привикват само за уведомяване!