"Да, България": В НС нарушават закона, като не обсъждат отново въпросите от референдума

OFFNews 14 юни 2017 в 13:35 1585 0

Народното събрание трябва да изпълни уредената в закона процедура за разглеждане на поставените на референдума въпроси. 

За това настояват от Движение Да България, като подчертават, че зачитат изразената воля на българските граждани на проведения през 2016 г. национален референдум за избирателната система и взимат предвид решението на Върховния административен съд относно незадължителността на резултата. 

Законът изисква, когато референдумът е преминал прага за валидност, но не е достигнал прага за задължителност, въпросът да се обсъди отново по реда за обсъждане на националната гражданска инициатива. Този ред беше приложен при предишните два референдума, отнасящи се до развиването на ядрената енергетика и до въвеждането на електронното гласуване, пишат още в позицията си от "Да, България". 

Според тях "новото обсъждане в парламентарните комисии и в пленарна зала ще даде възможност на всички заинтересовани лица и институции да се включат в процеса, а това означава поемане на ясна и конкретна политическа отговорност пред цялото общество".

До този момент законовата процедура не се спазва, което изкривява диалога и пречи да бъдат представени и защитени всички гледни точки по поставените въпроси. Намираме отклоняването от изрично записаната в закона процедура за недопустимо, заявяват още от "Да, България". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови