Quantcast

Да, България срещу ВМРО заради дело срещу протестиращи в Русе

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2020 в 10:17 1715 0

От "Да, България!" – Русе осъждаме остро действията на ръководството на ВМРО в града и действията на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, изразяващи се в сезиране на прокуратурата и завеждане на гражданско дело срещу група протестиращи граждани. В знак на законен протест те облепят с плакат местния офис на партията. Намираме това за израз на политическа репресия и посегателство срещу демокрацията и гражданите и призоваваме за незабавното ѝ прекратяване. 

Това заявяват от партията на Христо Иванов. 

Поставянето на плакати върху офиса на политически партии, които участват в управлението на страната, е израз на правото на гражданите да заявят несъгласие с това управление и да се разграничат от действията му. Това е и право, признато от Европейския съд по правата на човека, според който подобни действия, когато не са придружени от насилие, са израз на гражданското мнение. Напомняме и, че правото на събиране и на изразяване на политическо мнение са с най-висок интензитет на защита от Европейската конвенция за правата на човека, пишат още от "Да,България". 

В текста им се казва още: 

Осъждаме и се разграничаваме от думите на местния лидер на ВМРО Александър Даскалов, който нарича действията на протестиращите „хулиганска проява" изтъква, че партийният офис (общинска собственост, предоставена безвъзмездно за ползване с решение на Общинския съвет) е и паметник на културата. Същият паметник на културата е облепен с лика на Васил Левски и Александър Македонски от ползвателите му. Етично ли е да се използват образите на национални герои за политическа пропаганда, питаме ние! И от чий плакат вредата е по-голяма...

Освен това с действията си председателят на Общинския съвет в Русе въвлече полицията в спор между представителите на управляваща партия и протестиращи граждани. От август до ноември Криминална полиция-Русе привиква граждани, за да им снема обяснения за предполагаемо нанесени материални щети от залепено тиксо върху витрина. Това ли е начинът, по който Криминална полиция разследва всеки граждански сигнал за нанесени сходни щети по частна собственост?

Обръщаме внимание, че обвинените в хулиганство от представителите на ВМРО – Русе, са хора, упражняващи свободни професии - юристи, собственици на бизнеси в града. Върху тези хора е упражнена политическа репресия!

Призоваваме ръководството на ВМРО – Русе да оттегли незабавно жалбата си от прокуратурата и да се откаже от заведеното гражданско дело.

Призоваваме също ръководството, членовете и симпатизантите на ВМРО да се зачетат отново в словото на Апостола на свободата, чийто лик са използвали така удобно на собствената си централа. Защото актуални са думите му: "Днес всеки притеснен и потиснат, всеки, комуто тежат робските синджири на врата и който носи жалостното и срамно име роб, е напънал всичките си сили – и нравствени, и физически – и търси случай да отърси от себе си по какъвто и начин да би било робското тегло, да разкъса робските вериги и да отстрани далеч от себе си името роб. [Всеки] иска да живее свободно и да се наслаждава на божията природа, [всеки] иска да бъде човек."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !