''Да, България'' ще участва в преговорите за кабинет с премиер Габриел, но с условия

OFFNews 20 януари 2024 в 17:00 4698 8

Христо Иванов

Снимка БГНЕС

Христо Иванов, председател на "Да, България"

Националният съвет на „Да България“ взе решение за мандат и условия за участие на “ДА, България!” в преговорите за осъществяване на предстоящата ротация и излъчване на кабинет с премиер Мария Габриел. Това съобщават от пресцентъра на политическата формация.

В изпратената до медиите резолюция са формулирани 11 конкретни приоритета, които да бъдат договорени по време на преговорите.

Спазването на новоприетия член 91б от Конституцията относно това Народното събрание да спазва „принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост“ е сред приоритетите на „Да, България“.

Гаранции за продължаване на съдебната реформа чрез Закона за съдебната власт е друго тяхно очакване относно ротацията.

„Пристъпване към излъчване на Комисия за противодействие на корупцията, и попълването ѝ с убедителни лица, които могат да обосноват очакване за провеждане на антикорупционна политика“, е друг заложен приоритет.

От „Да, България“ посочват за важно и укрепване на националната сигурност и отбраната. Отбелязан приоритет е и „ускорено изпълнение на решенията на парламента в областта на отбраната и особено военнотехническата помощ за Украйна“.

"Отчитаме като наша грешка неуспеха от провеждането на принципа за въздържане от излъчване на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в мнозинството и предполагат неутралност и професионализъм", се казва още в резолюцията.

От "Да, България" смятат, че има нужда "без отлагане да приведем институциите в състояние да отговарят адекватно на нуждите на гражданите и бизнеса във все по-усложняващата се международна среда и кризи и укрепване на капацитета им за модернизиране на страната".

Националният съвет на „Да, България“ е дал мандат на Изпълнителния съвет и на председателя на Движението за преговори за участие в европейските избори на 9 юни 2024 г. с коалиционните партньори от „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“.

Очаква се ротацията на кабинета да се случи в началото на март тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

9

Buriata

27.01 2024 в 12:40

Аз се чувствам малко тъпо. Нали всичко беше решено и се бяха разбрали още преди да започне този измислен ротационен кабинет. Сега какво излиза. Техният човек мина по реда си, назначиха си хората където трябва, усвоиха си каквото можаха и сега ще поставят още условия.

500

7

781000

21.01 2024 в 11:44

Чакай бе, жълтопаветен гражданин, ГЕРБ не бяха ли Путин, Газпром, Южен поток, кученца ? Или след катарзиса са вече от добрите, също както Пеефски ?

1236

6

БотоксПутю

21.01 2024 в 10:02

Поредните заклинания след опаткването на конституционните промени и уреждането на Дуловската гаубица в Конституционния съд. В замяна двамата шишковци ще уредят "генерала" с пенсия без таван. Дадоха на ДБ и правната комисия, щото вече не им трябва. Жалка история.

2994

5

Гражданин

21.01 2024 в 06:25

Патериците, драги, изчезват поради собственото си проституиране. Дали са на герб или на Путин се тая!

2994

4

Гражданин

21.01 2024 в 06:24

Е как без условия. Баницата трябва да се дели. И за Бойкикев както винаги по-голямо парче от възможностите му, или файтона избиратели, които има.

1000

3

Адвокат Джон

20.01 2024 в 22:13

Too late for love!
Христо Иванов вече си сложи подписа под кандидатурата на Деси Атанасова, а депутатите ви я подкрепиха с гласуване в зала.
Ако няма оставки това е поредната лицемерна деклерация.

500

2

781000

20.01 2024 в 18:51

На всеки е добре известно какво става с патериците на Тиквата : разпадат се и изчезват. Това ще стане и с вас, съвем скоро.

17439

1

мнение от IP

20.01 2024 в 17:57

"Отчитаме като наша грешка неуспеха от провеждането на принципа..." Сериозно! Как "се провежда принцип" и на какво се дължи "неуспеха от провеждането му". Принципите да не са някаква сложна мисия?...
 
X

Да помогнем на украинските деца!