"Да, България" с тест за почтеност

OFFNews 09 януари 2017 в 11:00 12952 9

Снимка бтв

Партия "Да, България" няма да има собственик, нито покровител, заяви икономистът Кирил Петков по бТВ.

Той сподели, че Христо Иванов е успял да го привлече с думите: „Този път искам да го направим сериозно, искам да го направим с истински хора, отказал съм на олигарси, отказал съм на политици”.  Вчера в „120 минути” лидерът на формацията и бивш министър на правосъдието също коментира темата във връзка със спекулациите, че зад проекта стои издателят Иво Прокопиев: „Няма място за зависимост от един олигарх. „Да, България” се създава върху дух на непримирима независимост. Нито един от хората в нашия Национален съвет няма да си даде името и лицето, за да бъде параван на някого”.

Кирил Петков обясни по какъв начин партията ще се пази от изпадане в зависимост. „Имаме тест за почтеност, който ще дискутираме в Националния съвет – всеки да е готов да си покаже сметките, да си покаже имотите, да подпише, че няма офшорки и няма банкова тайна, която да го скрива, обясни той.

Икономистът заяви, че "всеки, който има желание да ни е приятел", ще трябва да подпише договор, че се съгласява НАП и "Да, България" да направят проверка за притежание на скрити сметки. 

Формацията е насочена "към абсолютно всички", заяви тенисистката Мануела Малеева, която е сред учредителите на партията. 

Тя коментира учредителното събрание, което се проведе в събота: "Не знаехме колко души ще дойдат, времето беше ужасно лошо… и в един момент видяхме опашката. Започнах да се извинявам на хората, смятах, че ще се изнервят. Това, което прочетох в очите им, е, че и те тази сутрин са очаквали, че ще са от малкото луди", добави тенисистката.  

Кирил Петков определи антикорупцията като основна цел за постигане на просперитет на България. Според него борбата с корупцията ще освободи ресурс за образовани, здравеопазване и развитие на икономиката. "Ние сме за бизнеса, но истинския бизнес, не този, който се е закачил на държавните бюджети, а този, които успява на световния пазар", допълни той. Друг основен приоритет, за който ще се борят от партията, по думите на Петков, са по-високите доходи за бедните хора. 

За учредителите на "Да, България" партийното минало не е проблем: Къде са членували в миналото не ги съдим, много по-важно е какво правят днес, с какво ги знае обществото, не ни интересуват нито родителите им, нито бабите и дядовците им. Няма да приемат обаче бивши членове на Държавна сигурност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

09.01 2017 в 11:21

Тест за почтеност? Кой ли ще си признае, че е айдук, мушенник, крадльо и серсемин? Не вярвам да има такъв. Дори да е чист към момента, как да надникнеш в душичката му? Нямахме ли примери за прекрасно и честно говорещи с ясен план какво ще откраднат? Несериозно ми се види, иначе съм За. Ами това с НАП? Аз може ли да подпиша договор, че не позволявам да проверяват далаверките ми? Би било чудесно. Ще погледаме някое време.

Поздрав!