Чобанов: Банковата система е с висока капиталова адекватност и ликвидност

OFFNews 04 юли 2014 в 07:45 2205 0

Петър Чобанов
"Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството", посочва министърът в интервю за Ройтерс.

Банковата система в България е с висока капиталова адекватност и ликвидност, уверява министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за информационната агенция Ройтерс.

"Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството", посочва министърът, цитиран от БНР.

Според Чобанов, последните събития в страната няма да повлияят на планирания бюджетен дефицит от 1,8% от брутния вътрешен продукт за тази година. Министър Чобанов коментира също така, че те няма да се отразят и на предвидения икономически растеж, който за 2014 г. е заложен на 2,1 процента. Пред Ройтерс министър Чобанов посочва още, че международните инвеститори са показали доверието си в България, след като през миналия месец страната набра близо милиард и половина евро на международните капиталови пазари с купон за емисия 10-годишни облигации.

Рейтинговата агенция "Стандрат енд Пуърс" коментира, че сътресенията в българската банкова система засега няма да променят суверенния кредитен рейтинг на страната. Агенцията основава оценката си на усилията на властите да предотвратят разпространение на масовото теглене на пари от две банки през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови