Частни лица, настанили бежанци от Украйна, няма да получават по 40 лв. на ден за тях

Инфлацията ще се успокои към края на годината, прогнозира министър Лорер

OFFNews 11 март 2022 в 09:13 6212 4

Снимка БТА/Владимир Шоков

Инфлацията вероятно ще се успокои към края на годината. Когато до нас има война - това несъмнено променя всички планове на света. В оптимистичния сценарий - войната свършва до месец, след което започва интензивно възстановяване, както се случи след COVID кризата. В другия - войната се протака и ние като общество трябва да сме готови да бъдем всички заедно - и управляващи, и опозиция да работим за стабилността.

Това заяви министърът на иновациите Даниел Лорер по Нова тв. Потокът на руските туристи отдавна не е най-значимият за българския туризъм, категоричен бе той. И подчерта, че дори и след края на войната, руснаците трудно ще са платежоспособни туристи. Но те могат да бъдат заменени с посетители от други държави, каза още Лорер. 

Министърът уточни, че помощта от 40 лева, е мярка, предвидена за този, който настани украинските бежанци. „Той трябва да бъде юридическо лице и да бъде регистрирано в Министерството на туризма, за да може да си получи парите накрая на всеки месец, въз основа на това колко бежанци е настанил при себе си”, заяви министърът.

Той допълни, че самите бежанци не взимат парите на ръка. „Други европейски държави имат обратната мярка - механизми да раздават помощи на самите бежанци. Ние не го правим така. Засега в България няма предвидена директна финансова помощ към самите бежанци”, подчерта Лорер. 

На въпрос защо при европейски регламент за 1 година закрила, ние даваме само тримесечна помощ, Лорер обясни, че се надяваме в този срок войната да приключи, но имаме готовност да го удължим при нужда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

4

GB

11.03 2022 в 21:46

А би трябвало. Който настанява, частен домакин или хотелиер, има разходи по настаняване, изхранване, режийни. Защо всички с данъците си да помагаме само на бизнеса? Индивидуалният човек също (доброволно, като хотелиерът) трябва да усети помощта на държавата заради добротата си!

1900

3

rincewind

11.03 2022 в 10:28

Аз и не държа. Даже ще им помогна. Имам още едно място за тях.

1400

2

nijluz

11.03 2022 в 10:12

#dmsРускиТролове , да съберем по някой лев за тях, да могат да си леят жлъч-а по форумите.

-8580

1

До сега максимум 100 човека са получили помощ за настаняване. РаССийските тролове ореваха света че те за работа като тролове получават само 500 долара.

 
X

Да помогнем на украинските деца!