Часове преди вота на недоверие: Новото мнозинство демонстрира сила и провали кворума (обновена)

Йорданка Веселинова 22 юни 2022 в 09:24 6688 10

НС

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Пленарна зала

Новото парламентарно мнозинство - ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" - провали за пореден път кворума и пленарното заседание така и не започна.

Регистрираха се само 110 души - депутати от ПП, ДБ, БСП, както и шестимата независими. Демонстрацията на сила се случва часове преди гласуването на внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие.

Днес се очакваше депутатите да изберат нов председател на парламента, като от ПП по-рано обявиха, че ще оставят този пост на опозицията. Въпреки това народните представители от четирите партии бяха в парламента, но изобщо не влязоха в зала. Според източници бойкотът тази сутрин се дължи на това, че четирите партии така и не са се обединили около една кандидатура, след като миналата седмица Ива Митева заяви, че не иска този пост.

Според правилника на НС бе дадена 15-минутна почивка. След края ѝ се регистрираха двама души повече - 113. Те отново не стигат, за да осигурят кворума от 121 депутати, тъй като ИТН, ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" не влязоха в зала.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че кворумът е отговорност на управляващите. По думите му движението не се е регистрирало, защото имали заседание на парламентарната група. Той не каза дали ще издигнат кандидат за председаел на НС.

"Нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания, аз не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината", заяви иронично Карадайъ.

Карадайъ каза още, че не знае дали Делян Пеевски ще се появи довечера, когато ще се гласува вотът на недоверие.

Минути преди 10 ч., след поредната трета почивка, бе направен трети опит. Регистрираха се 115 депутати - всички от ПП, ДБ, БСП и нечленуващите депутати. Така заседанието на НС приключи час след началото му.

На брифинг от БСП обвиха, че новото мнозинство провали кворума заради точката от дневния ред, касаеща избора на нов председател на КПКОНПИ. Днес НС трябваше да приеме процедурните правила за избор на председател, а с това да се даде ход на преназначението на Бойко Рашков. 

Ива Митева от ИТН отхвърли тази теза и заяви, че назначението на Рашков в КПКОНПИ ще е понижение. Митева обясни поведението на парламентарната ѝ група с думите: "Ние вече сме опозиция."

Настимир Ананиев от ПП пък коментира, че ИТН, ДПС, ГЕРБ-СДС и "Възраждане" са приели буквално призива "Мафията вън!" и заради това не влизат и в зала.

Председателката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че кворумът е ангажимент на управляващите. Тя прогнозира, че вотът на недоверие ще е успешен.

Антоанета Цонева от ДБ каза, че новата коалиция "Ориент експрес" иска да се скрие от хората.

На брифинг от "Възраждане" заявиха, че не са се регистрирали на заседанието, защото тона НС било изчерпано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

10

случайно прочетох

22.06 2022 в 11:47

Преди години, в училище за три неизвинени отсъствия намаляваха поведение и викаха родителите, за да се реши проблема.
Предлагам, като не се явят на работа, избирателите им да им потърсят отговорност. Но в случая, това едва ли ще стане, защото избирателите на тези партии са обратното на остри.

1973

8

autogentile

22.06 2022 в 10:58

На този Кара…(нещо си) няма ли кой да му каже, че хората са глусвали за тях, за да ходят на работа (респективно, да участват в пленарна зала), а не да се събират на небет шекер и чай по кюшетата. Време е някой да ги събуди и да им каже, че времето на сладко безделничене приключи.

1767

7

fiki

22.06 2022 в 10:38

на тия още в главите им се въртят идеи като 'ако всички ни няма, няма да ни пишат отсъствия', та това ни е мафията, банда дечковци и 30 години не можем да ги разкараме

-240

6

редовно четящ

22.06 2022 в 10:29

Ами следват призива "Мафията вън", затова не влизат, стоят отвън.

925

5

ешо

22.06 2022 в 10:18

гласоподавателите на итн герб дпс и възраждане да видят за кой са гласували и да си променят вота на изборите

1810

4

Maxim

22.06 2022 в 09:55

Явно пролича съгласуваността /коалицията/ на партиите на мафията-ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане".

75

3

230 млрд баксов

22.06 2022 в 09:50

Силната подкрепа за правителството от площада обърка плановете на ДС сценаристите.
Площада вече е фактор в БГ политиката.

1687

2

Пенчо Прикарчин

22.06 2022 в 09:49

Малки мишленца.

2910

1

ivenco

22.06 2022 в 09:39

Работете бе вашта .....За какво сме ви пратили там.ПОЗОР.
 
X

Да помогнем на украинските деца!