БЗНС-Перник поиска оставка на Ненчев, но подписа и верните му хора в писмото срещу него

В текста се казва, че местата в листите на Реформаторския блок са продавани за пари

ОFFNews 03 април 2017 в 19:57 9531 1

Николай Ненчев
Николай Ненчев

Местни структури на БЗНС в Перник и Смолян свалиха доверието си от лидера Николай Ненчев и го призоваха да подаде оставка с безпрецедентно остра декларация, в която обаче са подписани и хора, които заявиха, че с името им е злоупотребено.

В декларацията се казва, че листите на Реформаторския блок са били предварително наредени и са били "частна собственост на натрапени водачи".

Декларацията беше изпратена до OFFNews от името на областните организации на БЗНС в Перник и Смолян, и от името на председателя на общинската организация на БЗНС Тунджа и председателя на областната КРК на БЗНС в Ямбол.

След публикуването й обаче, председателят на БЗНС Тунджа Жени Петрова каза пред OFFNews, че не подкрепя декларацията, не я е подписвала, не я е съгласувала с общинската си организация и не сваля доверието си от председателя Николай Ненчев.

Жени Петрова гарантира, че на същата позиция е и областният председател на КРК Христо Петров, който по думите й също не е подписвал декларацията и също не е оттеглял доверието си от Ненчев. Всички от БЗНС в Ямбол сме с Ненчев, каза тя.

Жени Петрова обясни, че декларацията е обсъждана с нея по телефона, но тя не е дала съгласието си да се включи в нея.

Община Тунджа обхваща селата около родния на Николай Ненчев град Ямбол.

Извън уточнението кой е подписал и кой не декларацията, в нея се казва, че листите на Реформаторския блок са били разпродадени, така че "определени хора, които внасят определена вноска в общата каса, с която осигурявайки си водаческо или друго „избираемо“ място в листа, си купуват билет за 44 Народно събрание".

БЗНС беше една от ябълките на раздора в конфликта между Радан Кънев и Реформаторския блок. Голяма част от структурите на земеделския съюз очакваха БЗНС да се присъедини към очертаващото се тогава общо обединение на Радан Кънев и Христо Иванов. След като то не се случи, ръководството на БЗНС избра сигурния вариант - да остане в РБ.

Ето и текста на цялата декларация, така както ни е изпратена:

Във връзка с взето решение от Управителния съвет на БЗНС на заседание, проведено на 01.04.2017 г., по повод участието ни в парламентарните избори на 26.03.2017 г. като част от КП „Реформаторски блок – Глас народен“,

ОБЛАСТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БЗНС,

ОБЛАСТ ПЕРНИК,

ОБЛАСТ СМОЛЯН,

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЗНС ТУНДЖА, (б. р. председателят на БЗНС-Тунджа заяви, че не е подписвал декларацията)

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЛАСТНАТА КРК НА БЗНС ЯМБОЛ, (б.р. негови съпартийци твърдят, че не е подписвал декларацията)

Снемат политическото доверие от ръководството на БЗНС в лицето на председателя и постоянното присъствие, въпреки взетото решение от Управителния съвет на 01.04.2017 г. и разпространената нарочна декларация от същата дата за подкрепа на лидера Николай Ненчев.

Хвърлените от политическото ръководство персонални вини за слабия резултат на парламентарните избори върху отделни съюзни членове и местни лидери, не е обикновено бягане от отговорност, а знак за политическа безпомощност и малодушие.

Достатъчно е да припомним набързо стъкмения конгрес на РБ – 2, в който нито един делегат на нито една партия не разбра при какъв дневен ред и правила е привикан да участва, какви кандидати и за какви представителни органи ще се излъчват и пр.

Подписаното (така и не беше оповестено публично) споразумение между партньорите за съвместно явяване на изборите, без да бъде обсъдено с областните организации по места, заедно с последвалото безпринципно разширяване на Блока с явни и скрити участници, конструира един доста съмнителен субект, който имаше конкретна цел – определени хора, които внасят определена вноска в общата каса, с която осигурявайки си водаческо или друго „избираемо“ място в листа, си купуват билет за 44 Народно събрание на Република България.

Така беше сложен край на надеждите за демократично издигане на кандидати за народни представители с активното участие на местните организации на политическите партии, съгласно уставите на същите и т.н и т.н., и то с благословията и съучастието на същия този „подкрепен“ лидер на БЗНС и неговото ПП, станало част и от ръководните органи на Реформаторския блок.

Излишно е обяснението колко мотивиращо е за отделните структури на БЗНС, а и за останалите партии в Блока, да работят и подкрепят предварително наредени листи – частна собственост на натрапени водачи!

Последвалият резултат от изборите е достатъчно красноречив!

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми дами и господа от постоянното присъствие на БЗНС,

Не е фатално, че БЗНС няма да бъде представен в 44 парламент на РБългария.

Не е фатално, че за пореден път съюзът ще остане без партийна субсидия.

Не сте виновни само вие, че близо 300 000 демократично мислещи българи останаха без своите народни представители.

Но решението на специалния, предварително режисиран от Вас УС от 01.04.2017 г. за неприемането на оставката на политическото ръководство, е вече гледан спектакъл на политическата сцена и е позор и обида към 117 - годишната история на БЗНС и славните му герои, жертвали всичко за него!

БЗНС е принадлежал и принадлежи на народа, а не на лидерите и политическата върхушка.

БЗНС не е партия за лична употреба, не е авторитарна партия – тя е организация, построена от първосъздателите й като народовластническа.

Някога в затвора една от най – светлите личности на земеделската идея Евтим Арсов беше казал на своята сестра Тодорка: „Тодорке, аз няма да изляза от тук жив и няма да подпиша (става дума за прословутите декларации, с които политическите затворници се отказват от идеите си срещу свобода и облаги), защото не мога да погледна в очите първо моите другари, които не просто предадоха мен, а предадоха идеята...“

Това е само един от плеядата герои на земеделското движение, дал себе си за организацията, отстоявяйки свободата и демокрацията не просто на думи.

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми дами и господа от постоянното присъствие на БЗНС,

За честта на БЗНС,

В името на запазване и на вашата чест,

Постъпете отговорно като политици!

Поемете лична отговорност за вашите политически решения!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

04.04 2017 в 07:06

Оставката на тоя трябва да бъде прибрана в психодиспансера, ама не ми е работа да се бутам в делата на партия, в която не членувам.