Будители и Хелоуин за начало на пленарната седмица

OFFNews 01 ноември 2017 в 11:00 3762 0

Пленарната седмица започна с прочитането на декларации по случая на Деня на будителите от всички парламентарни групи. Спорният вчерашен католически празник Хелоуин също бе споменат от парламентарната трибуна.

Първи декларация прочетоха от ГЕРБ. Милена Дамянова, председателят на Комисията по образование, каза: „Днес славим делата на своите просветители, книжовници и революционери и палим факли за знанието, образоваността и националната ни идентичност. Веднъж в годината напомняме на себе си като народ, че просветлението е в основата на това да ни има през вековете. Пламът на факлите ни кара да не забравяме, но делникът ни задължава да работим за това да има какво да помним и да учим поколенията какво е род, Родина, нация, българщина, да се грижим знанието да ни пази като нацията, както са правели будителите от Възраждането до ден днешен.

ГЕРБ не пропуснаха да се похвалят, че в бюджета за 2018-та управляващите са "доказали, че за тях образованието и науката са важни".

По-остър в думите си беше Иво Христов от БСП: "Най-страшната тенденция е българският народ от "прусаците на Балканите" да стане от простаците", каза професорът и продължи:

„Вчера беше Хелоуин. Гледах едни дечица, които се движиха по улицата - щастливи, облечени в маскарадните си униформи. Хелоуин е празник на мъртвите, да не се превърне Денят на народните будители в празник на прекратяването на българското образование. Проблемът не е икономически, социален или политически. Проблемът е преди всичко културен. Той опира до това, че ние като нация сме изправени и пред бездната на незавръщането. Образованите нации се учат от проблемите, необразованите нации влизат в гробището на историята.

Волен Сидеров от "Атака" и ПГ "Обединени патриоти" призова от парламентарната трибуна за учебници за "истинска история, която възпитава децата с величието на българските будители". Сидеров не пропусна да порицае отбелязването на Хелоуин и обвини медиите за това, че децата знаят за празника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови