БСП: За да спре кризата в спорта, предлагаме увеличение на бюджета на 85 млн.лв. и нов закон

OFFNews 25 октомври 2017 в 08:55 3561 0

Липса на визия и рестрикция на спорта са заложени в бюджета и политиката на управляващите за следващата година, според експертите от „Съвета по политиката за младежта и спорта” на БСП.

Те представиха алтернативния бюджет на левицата за спорта. По думите им, като се прибави неуспешният проект на управляващите за нов Закон за физическото възпитание и спорта, с мизерното увеличение на средствата за сектора в новия бюджет, разрухата в сферата ще продължи с пълна сила. 

„Неслучайно от 7-мо място на олимпиадата в Сеул, се сринахме на 68-мо в Рио де Женейро. И тази криза ще продължава”, посочиха специалистите. Народният представител от „БСП за България” Иван Ченчев обясни, че левицата предлага бюджетното увеличение за 2018 г. в частта „Политика в областта на спорта на учащи и в свободното време” да е с 18,6 млн. лв., което е с над 14% повече от настоящата година. В областта „Политика на спорта за високи постижения”, предлагаме увеличение над това на управляващите с 2,16 млн. лв. Това е с 4,28% повече”, посочи Ченчев. Той бе категоричен, че е нужен ръст и на средствата в частта „Политиката в областта на привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните нужди”. „Там увеличението е с 52% отгоре, или 1,7 млн. лв. Същевременно свиваме бюджета в областта на "Усвояването на добрите международни практики в спорта" с близо 32%. В политиката ни за младите хора залагаме ръст с 6,72 млн.лв, или с 3,4 млн. повече от предложението на управляващите, защото е изключително важен сектор. Ние, предлагайки Закона за младежта, имаме подкрепата и от сектора. Предлагаме и свиване на бюджета за администрацията с 614 000 лв. те.е с 30%”, добави Ченчев. На практика алтернативният бюджет на левицата за спорта е над 84,6 млн. лв. 

БСП се обяви за смяна на модела на управление в спорта. Предлага се финансиране на дейността на федерациите. Освен това и да се премине към финансиране на цели спортове, а не само на подготовка на националните отбори. „На практика ГЕРБ предлагат пълна централизация на спорта в един държавен орган, при положение че настоящите световни практики сочат обратното. Спортното министерство да си бъде политическия фактор за развитие на системата, но тя да се управлява професионално. За 26 години все политици управляват тази система и заради е в това положжение” , категорични бяха експертите.

Експертите на БСП направиха и анализ на бюджетното предложение за спорт на управляващите. По приходната част, се увеличават средствата за 2018 г. едва с 3,14% т.е. с 2, 3 млн. лв. През 2017 г. бюджетът е бил 73 405 700 лв., а за 2018 е планиран 75 732 000 лв.- увеличението е нищожно и няма да подобри функционирането на националната система за физическо възпитание и спорт. Управляващите са предвидили приходи от „Спорт тото” и наеми на спортни обекти и съоръжения от 26 млн. лв. На практика тези приходи не са променяни през годините и въпросното увеличение за следващата година идва от републиканския бюджет.

По разходната част се запазва настоящата политика. За учащи и спорт в свободното време, увеличението е едва с 6%, т.е. 930 100 лв. В този огромен сектор, където попада и спортът в свободното време, увеличението е нищожно.
В областта на спорта за високи постижения, ситуацията е същата, както тази година. Увеличението е с 1,69% т.е. 838 500 лева.

Недофинансирани са голяма част от българските спортни федерации по олимпийските видове спорт, както за участие по зимните олимпийски игри, така и за подготовката за следващите летни олимпийски игри през 2020 г. в Токио. За съжаление нужното финансиране отсега за доброто ни представяне изобщо не е залегнало в сметката им. Увеличение има в „Политиката по усвояване и прилагане на международни практики в спорта” с 14,55%, т.е. 297 600 лв., но те нямат отношение към конкретния състезателен процес. В политиката в областта на младите хора средствата са същите като миналата година. По привеждането на спортните обекти и съоръжения, отговарящи на съвременните международни стандарти, увеличението е с 4% с 3,89 млн. лв. С тези пари може да се направи само ремонт на спортното министерство. В настоящия момент разрухата на всички спортни бази в страната е катастрофална, а пари не са предвидени. Най-фрапиращо е увеличението на Бюджетна програма – Администрация. Увеличението е с 22,9%, при положение че правителството уж планира съкращение на администрацията. „Тук обаче влиза само щата на спортното министерство. Спортните федерации и спортните организации трябва да си търсят допълнително финансов ресурс”, посочиха експертите на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови