БСП внесе вота на недоверие срещу правителството, ДПС ще го подкрепи

OFFNews Последна промяна на 20 юни 2018 в 12:01 3140 1

БСП внесе в деловодстовото на Народното събрание втория вот на недоверие срещу третия кабинет на премиера Бойко Борисов. Този път темата е провала на кабинета в политиката за сигурност.

"Правителството на Бойко Борисов е вредно за всеки български гражданин, опасно е за България и трябва да си ходи", коментира депутатът от БСП Елена Йончева след внасянето.

Вотът на недоверие е внесен само от БСП. Той е подписан 80 народни представители, колкото са и необходими за предлагането на подобна процедура. Социалистите обявиха, че не са търсили предварителна подкрепа от други партии в парламента. Според тях мотивите показват сериозността на проблемите по тази тема и всяка политическа ще реши дали да ги подкрепи.

"Когато и да бъде внесен вот на недоверие по тази тема, ще бъде късно, защото провалът на правителството в тази политика е сериозен и е видим за всеки гражданин", каза още Йончева. Тя обясни, че мотивите са много подробни и включват примери за провала на правителството в политиката на МВР, в гарантирането на националната сигурност, както и в осигуряването на необходимите условия за работа на българските военни.

Според социалистите правителството не може да гарантира сигурността на хората. "Доверието на гражданите в системата на МВР е спаднало драстично, хората не подават сигнали за престъпления", коментираха социалистите.

След внасянето на вота от ДПС обявиха, че ще го подкрепят, защото това е темата, на която те настояваха да бъде и първият вот на недоверие срещу това правителство. "Радвам се, че стигнаха до нашето мнение", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев. Депутатите от БСП и ДПС обаче са общо 105, а за да мине вота за него трябва да гласуват поне 121 народни представители. 

Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сиредов обяви, че няма силен аргумент за внасянето на този вот и единствената цел е БСП да "напомнят за себе си".

Обсъждането в пленарна зала на вота, внесен днес от БСП, трябва да се проведе в рамките на следващите 7 дни, а гласуването му трябва да стане 24 часа след дебатите по темата.

Това е вторият вот на недоверие към кабинета Борисов 3. И първият беше внесен от БСП, но заради провала на правителството в борбата с корупцията. Тогава той беше отхвърлен - 103-ма депутати от БСП и ДПС гласуваха "за", а в подкрепа на кабинета бяха 131 депутати от управляващото мнозинство, както и народни представители от "Воля".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2722

1

zuljin

20.06 2018 в 12:56

И този вот няма да мине за съжаление... Твърде много измекярчета, има на софрата с МИЛИЦИОНЕРИТЕ, които не искат да пускат кокала - псевдопатриоти, клоуни, мутри.