БСП внася искането за отстраняване на председателя на парламента

OFFNews 16 ноември 2017 в 07:40 3171 1

БСП внася искането за отстраняване на председателя на парламента

Снимка БГНЕС, архив

БСП внасят днес в деловодството на парламента подписката с искане за отстраняване на Димитър Главчев от поста председател на Народното събрание. Повод стана изгонването на лидера на социалистите Корнелия Нинова от пленарната зала във вторник.

Отсраняването на Нинова за едно заседание стана след спорове около искане за изслушване на премиера Бойко Борисов заради твърденията му, че в парламента има хора, които се занимават с наркотрафик. В последвалата полемика председателят на парламента отстрани лидера на социалистите и съпартиеца ѝ Антон Кутев.

Според Нинова Главчев неправомерно е поискал нейното отсраняване.

БСП още вчера събраха необходимите минимум 80 подписа за стартиране на процедурата. Това е втори опит за отстраняване на Главчев от председателското място в Народното събрание. В края на май БСП поиска оставката му за системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията, припомня БНР.

Очаква се искането на БСП да бъде гласувано по време на утрешното пленарно заседание.

За да бъде гласувана оставката на Димитър Главчев, са необходими гласовете на минимум една втора от регистрираните в пленарната зала народни представители.

В законодателната програма депутатите продължават с окончателното обсъждане на поправките в Закона за концесиите.

В програмата на парламента са и промените в Закона за МВР. Те предвиждат възможност за автоматично спешно повикване от превозно средство към телефон 112 чрез активиране на бордовите сензори на автомобила или чрез ръчно набиране. При регистрация на автомобили в КАТ пък вече ще се прави електронна справка в базата данни на държавата, в която първоначално е регистрирана колата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови