БСП вика Борисов в парламента, после напусна пленарна зала

Нинова: Премиерът раздава пари от джипа, сякаш са личните му средства

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2020 в 10:24 2105 3

Депутатите от БСП напуснаха пленарна зала след като искането им премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента не бе изпълнено. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че ще го предаде на премиера, което доведе до скандал. 

"Едно от исканията на протестите по улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес, с този дневен ред, е принос към унищожаването на парламентаризма и още един факт за налагане на еднолична власт в България. Вчера министър-председателят обяви социално-икономически план в размер на 2 милиарда лева в помощ на икономиката и хората, за възстановяване от кризата. Той ги обяви, пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш това са личните му пари", заяви Нинова.

В пленарна зала тя каза още: 

"Не, това са парите на българските граждани. И вместо днес да е тук, да представи анализ на изпълнението на бюджета, да предложи актуализация на бюджета на парламента, както се прави в парламентарна република, какво предлагате вие? Предлага един депутат от коалиционен партньор - в закона за местните данъци и такси, промяна на ДДС върху вино и бира. Нормален парламентаризъм ли е това след вас? Още повече, че го предлагате по начин, по който лишавате опозицията от всякаква възможност да направим своите предложения и позиция по актуализация на бюджета и раздаването на тези 2 милиарда лева. Парламентаризъм ли е това?

През цялото време лицемерно говорите за подаване на ръка, за търсене на единение в криза. И лишавате опозицията от парламентарната възможност пред нашите 1 милион избиратели да предложим своето виждане за антикризисен план. При това още не е минало на комисия, тепърва ще има комисия, която да разглежда предложението на Валери Симеонов. Няма правителство, няма коалиция, няма управляващо мнозинство, няма ПГ на ГЕРБ. Кой тогава носи отговорността за тези предложения? Кой носи отговорността, че парите ще отидат там, където им е мястото, а няма да отидат в чекмеджето му.

Второ,в днешния дневен ред предлагате второ гласуване на Закона за социалните услуги.

От "БСП за България" внесохме пред КС жалба и той се произнесе, че има текстове, които са противоконституционни. На базата на това направихме предложения на второ четене. Всичките ги отхвърлихте. Подавате ли сте били ръка - на кого? На тези семейства, които се тревожат за децата си? На опозицията ли? На никого. Самодоволни, самодостатъчни, предлагате дневен ред, който не отговаря на обществените очаквания, който е обратен на това, които искат хората. Затова гласувахме против този дневен ред и затова настояваме министър-председателят да дойде в парламента – и да не говори за "мазнинки", това може да го говори на улицата, тук да дойде с числа - какво е изпълнението на бюджета, какви са прогнозите до края на годината, откъде идват тези 2 милиарда и да дебатираме как тези пари ще стигнат до хората – до семействата, до домакинствата, до малкия и средния бизнес, а не в джобовете на обкръжението ви. С това, което правите днес, наливате още масло в огъня на протестите, не го ли разбирате", завърши Нинова. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

3

kokoten

29.07 2020 в 12:16

...за 15 години не успяхте да разберете какъв идиот е Мутрата и по инерция прехвърляте ситуацията към Нинова и БСП...чакайте,не сме видели още нищо от тях...добра или лоша това е най-вероятната алтернатива...ако не са те,ще е Баце.....по-добре-те,най-малкото щото лесно ще ги бутнем...дойде ли пак Мутрата-нема бутане,а снего идат и една дузина изедници...и ГешОв е с тях и жална ни майка тогава....народе,бъди умен и изхвърли мафиотите от властта....

8162

2

sawall

29.07 2020 в 11:16

Нинова - верни неща казваш, проблемът е, че от БСП говорите верни неща само когато сте в опозиция и вие изгодно. Гледали сме го и тоя филм, седни си, оставка и затвор и за вас.

5544

1

zuljin

29.07 2020 в 10:34

"Нинова: Премиерът раздава пари от джипа, сякаш са личните му средства"
То и джипа му е държавна собственост (на МЗХ), ама той си го кара като свой...