Quantcast

БСП: Устояхме, защото имаме държава да спасяваме

Последна промяна на 15 януари 2014 в 09:46 5485 19

Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС, Архив
Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС, Архив

"Устояхме на натиска, на който бяхме подложени, на охулването само по една причина - имаме кауза и тя е "Държава трябва да спасяваме". Не сме съвършени, спъваме се понякога, но досега не сме се отклонили от верния път, от стремеж и движение към целите, които обявихме."

Това заяви в декларация от името на парламентарната група на "Коалиция за България" лидерът на левицата Сергей Станишев.

Първият работен ден за депутатите тази година започна при кворум от 170 души. За пръв път от месеци насам в пленарна зала бяха лидерите на всички парламентарни групи.

Макар в последните дни да се появиха спекулации, че ГЕРБ може да бойкотират днешното заседание, опозицията бе в зала и депутатите на Борисов се регистрираха.

Надлъгване и пазарлъци

Въпреки това първото заседание на Народното събрание не премина без разиграване, нападки и пазарлъци.

По традиция в началото на всеки политически сезон парламентарните групи изчитат политическа декларация. Според досегашната практика първи на трибуната излизат лидерите на най-многобройната парламентарна група, която в настоящото Народно събрание е тази на ГЕРБ. От опозицията обаче отказаха да говорят първи, което предизвика остра реакция от страна на червеното острие Мая Манолова. Зам.-председателят на Народното събрание заяви, че хората на Борисов умишлено превръщат заседанието в "цирк". По думите й ГЕРБ за пореден път демонстрират страх и нежелание да поемат отговорност като най-голямата парламентарна група.

Зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева обаче бе категорична, че нападките на левицата са спекулации. По думите й бившите управляващи не са длъжни да четат първи декларация, защото те са опозиция и няма как "да начертаят управленската рамка на правителството".

Равносметката на Сергей Станишев

За да "отсрами" депутатите на трибуната излезе председателят на "Коалиция за България" Сергей Станишев, който представи своята равносметка за управлението на кабинета.

По думите на червения лидер правителството е показало, че има държава и тя подкрепя майките, децата, грижи се за слабите и бедните".

Според Станишев кабинетът е доказал, че се вслушва в исканията и критиките на обществото. В емоционалната си реч социалистът изтъкна, че единствената цел на управляващите е да спасят държавата и да опазят "крехките кълнове на надеждата":

Устояхме на натиска, на който бяхме подложени, на охулването само по една причина - имаме кауза и тя е "Държава трябва да спасяваме", не сме съвършени, спъваме се понякога, но досега не сме се отклонили от верния път, от стремеж и движение към целите, които обявихме.

Искам да успокоя песимистите - оттук нататък ще бъде по-трудно с всеки ден, защото нашите политически опоненти ще играят ва банк, стремейки се към властови реванш с всички средства, следвайки мотото "Колкото по-зле, толкова по-добре".

Виждам, че България отлепва от дъното и няма да пожаля сили крехките кълнове на надеждата да получат шанс, няма да позволя те да бъдат сгазени, независимо от политическите интереси.

Емоцията от декларацията явно дойде в повече на Станишев, който направи грешка, заявявайки, че няма да позволи България да изживее повторно срама на "кюстендилските" бюлетини. Очевидно председателят на БСП имаше предвид костинбродските бюлетини. Лапсусът на Станишев предизвика учудения поглед на Мая Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2014 в 15:29

Суслик,жид нещастны спасай своя жопа.

15.01 2014 в 13:03

"Държава трябва да спасяваме" ...?!
Коя държава ? Русия ли ?

15.01 2014 в 12:51

Няма да позволя крехките кълнове на надеждата да бъдат смазани...от някой друг, освен от мен. Как можа Дина да не го доизноси този ембрион! - се ядосва баба ми пред телевизора. За последно вика така по телеприемника при управлението на Жан.

15.01 2014 в 12:35

Предполага е станала неволна грешка и другаря СерГей е искал да каже - имаме държава да разпродаване.

15.01 2014 в 12:04

"Станишев:Устояхме, защото имаме държава да спасяваме".Като гледам накъде вървят нещата ,бих ти препоръчал да помислиш за своето спасение,че скоро в Бг.ще ти стане тясно.

15.01 2014 в 11:55

Спасявай. Макар че не знам лекар ли й трябва на пациентката-държава, нотариус ли, или направо да викаме попа.

15.01 2014 в 11:44

А истината, Станишев, е че някой спешно трябва да спаси държавата от вас, защото държавата, както и нацията ЗАГИВАТ!

15.01 2014 в 11:28

Ахахаха...Кюстендилските бюлетини . Няма случайни грешки на езика, другарю Станишев. За справка - сънародника ти Сигизмунд Фройд.
Иначе, речите на Станишев са предвидими до последната запетайка: Плюене по предишното управление , вой на умряло какво кофти наследство било оставило и затуй социалистите не можели да си изпълнят предизборните обещания. Следват хвалебствия по адрес на БСП и шуробаджанашката дупка наречена кабинет и емоционална поанта с лек нюанс на демагогия като застраховка за идещата неизбежно катастрофа от идиотското им управление - че опозицията ще направи нещата възможно най-лоши за да дискредитира БСП .
Моника добре му е написала речта ; няма никакви изненади . Методът на повторение на една лъжа докато стане истина е любимият на другарите. Какво очаквате от хора гласували под строй за прасето Пеевски? Аз - нищо добро.
Милите...какъв зор видели само и само да ни "спасят" ?
Алоооу, Мухин , аз си имам Спасител на небето и на Него уповавам.
Много съм я закъсала ако чакам да ме спасяват Станишев, Моника, Кутев , сестра Галева, КУрнелия Нинова , Мара синтаксиса , Пеевски и цялата останала престъпна задруга.
Не знам как трябва да декларирам ,че не им ща "спасението" .На тях и на останалите пръдльовци в Парламента. 25 години всеки ни спасява, та затова изчезваме с на-високи темпове в целия свят.

15.01 2014 в 11:20

На една от масите в един ресторант всяка седмица седят неколцина мъже. Когато те са там, ресторантът е недостъпен за простосмъртни. По медиите ги наричат Кръга „Котараците”. Те са приятели с взаимни бизнес интереси, хобито им е да играят карти и да печелят много пари за сметка на държавата.Повечето от тях са от Перник, град, в който се раждат миньори и президенти. Всъщност именно президентът Първанов, роден в едно пернишко село, е създал този кръг, към който по-късно е привлечен министър-председателят Бойко Борисов. Разговорите на тези маси са основен постамент на всички възможни теории на конспирацията – от пълно ограбване на държавата чрез обществени поръчки до план за овладяване на български и европейски политически структури с помощта на скритите кукловоди.

България е държава на кръгове и обръчи. След кръговете Олимп (СДС/Костов) и Орион(БСП/Виденов) и обръчите от фирми, за които си призна Ахмед Доган (те така и останаха безименни), дойде ред на кръга „Котараците“, който е поставен на доста по-широка политическа основа. Може би именно затова е и доста по-мощен и богат.

В основата на „Котараците“ са бизнесмените Иван Алексиев, Богомил Гьорев, Росен Русимов. Свързващото звено е Людмил Стойков, бивш подсъдим по дело за източване на милиони от европейски програми, оправдан безпрекословно по дело, за което германските му съучастници получават тежки ефективни присъди.

Богомил Гьорев и Иван Алексиев са сред учредителите на съюза „За Перник“, който издига кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат. Сред управляващите сдружението пък са вече споменатият Людмил Стойков и Феодор Феодоров.

Феодор Феодоров е съдружник на Христофор Аманитидис – Таки и на братя Галеви във фирма, която се занимава със строителство.

По време на управлението на Бойко Борисов братя Галеви мистериозно изчезнаха след като съдът произнесе присъдите им и до днес не могат да бъдат открити. Таки също успя да се измъкне от правосъдието въпреки шумно обявеното му от Цветанов залавяне в Дубай.

Според запознати, именно връзката им с кръга „Котараците” е позволила на скандалните престъпни бизнесмени да се изплъзнат от закона.

Гьорев и Алексиев са не само партньори по карти на бившия премиер. Те разпускат с прословутите карета за белот след като са усвоили с помощта на фирмите си – всички с „Ибера“ в името – поръчки за строителство на паркинги покрай метрото, подизпълнители са на единствената фирма, която строи магистрали – „Трейс холдинг“. Техен съдружники и изпълнителен директор във фирмите им е близък роднина на депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова, която често е пътувала в делегации с президента Георги Първанов, с когото е близка по пернишка линия.

Гьорев и Алексиев поемат и фирмите на Людмил Стойков, когато той става клиент на прокуратурата. Всичко това е решено на партия белот със запаления картоиграч Бойко Борисов.

Една от версиите за това кой е включил Бойко Борисов в Кръга „Котараците” гласи, че заслугата е на Чавдар Чернев – бивш директор на СГУ на МВР.

Другата версия е за намеса на литовския бизнесмен Юрий Янушкевич, който е съдружник със съпруга на Искра Фидосова и чиято фирма беше избрана без конкурс да смени дограмата в Народното събрание. Тогава Фидосова отрече всякакъв конфликт на интереси. Янушкевич е свързан с Котараците чрез инвестиционния фонд си “Пайонир Девелопмънт”. Той е инвеститор в по-голяма част от мащабните проекти на „Котараците” по морето. Литовецът осигурява парите, а „Котараците” строят. По такава схема е вдигнат грандиозният комплекс “Емералд Ресорт” в Равда, където са инвестирани над 50 милиона евро.

Връзките на „Котараците” с управлението на Борисов са естествено продължение на връзките им с президента Първанов.

Кръгът, в който влизат Людмил Стойков, Марио Николов, Росен Русимов, Богомил Гьорев и Иван Алексиев, е пресечната точка, в която проличават съвместните политически действия на Бойко Борисов и Георги Първанов.

Целта е да бъдат елиминирани всички пречки пред пълното политическо и икономическо овладяване на държавата. За целта трябва да бъде отстранен Сергей Станишев като лидер на БСП, за да може Първанов да заеме централно място в левия политически спектър. За Борисов е отредена същата позиция вдясно. При подобна конфигурация всички останали политически партии и движения ще бъдат пометени от двата мастодонта и шансът да се промени политическата система в България става нулев.

15.01 2014 в 11:15

Моля Ви, не спасявайтe държавата! Спасете ни от Вас!