БСП: Устояхме, защото имаме държава да спасяваме

Елица Мартинова 15 януари 2014 в 09:46 6046 19

Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС, Архив
Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС, Архив

"Устояхме на натиска, на който бяхме подложени, на охулването само по една причина - имаме кауза и тя е "Държава трябва да спасяваме". Не сме съвършени, спъваме се понякога, но досега не сме се отклонили от верния път, от стремеж и движение към целите, които обявихме."

Това заяви в декларация от името на парламентарната група на "Коалиция за България" лидерът на левицата Сергей Станишев.

Първият работен ден за депутатите тази година започна при кворум от 170 души. За пръв път от месеци насам в пленарна зала бяха лидерите на всички парламентарни групи.

Макар в последните дни да се появиха спекулации, че ГЕРБ може да бойкотират днешното заседание, опозицията бе в зала и депутатите на Борисов се регистрираха.

Надлъгване и пазарлъци

Въпреки това първото заседание на Народното събрание не премина без разиграване, нападки и пазарлъци.

По традиция в началото на всеки политически сезон парламентарните групи изчитат политическа декларация. Според досегашната практика първи на трибуната излизат лидерите на най-многобройната парламентарна група, която в настоящото Народно събрание е тази на ГЕРБ. От опозицията обаче отказаха да говорят първи, което предизвика остра реакция от страна на червеното острие Мая Манолова. Зам.-председателят на Народното събрание заяви, че хората на Борисов умишлено превръщат заседанието в "цирк". По думите й ГЕРБ за пореден път демонстрират страх и нежелание да поемат отговорност като най-голямата парламентарна група.

Зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева обаче бе категорична, че нападките на левицата са спекулации. По думите й бившите управляващи не са длъжни да четат първи декларация, защото те са опозиция и няма как "да начертаят управленската рамка на правителството".

Равносметката на Сергей Станишев

За да "отсрами" депутатите на трибуната излезе председателят на "Коалиция за България" Сергей Станишев, който представи своята равносметка за управлението на кабинета.

По думите на червения лидер правителството е показало, че има държава и тя подкрепя майките, децата, грижи се за слабите и бедните".

Според Станишев кабинетът е доказал, че се вслушва в исканията и критиките на обществото. В емоционалната си реч социалистът изтъкна, че единствената цел на управляващите е да спасят държавата и да опазят "крехките кълнове на надеждата":

Устояхме на натиска, на който бяхме подложени, на охулването само по една причина - имаме кауза и тя е "Държава трябва да спасяваме", не сме съвършени, спъваме се понякога, но досега не сме се отклонили от верния път, от стремеж и движение към целите, които обявихме.

Искам да успокоя песимистите - оттук нататък ще бъде по-трудно с всеки ден, защото нашите политически опоненти ще играят ва банк, стремейки се към властови реванш с всички средства, следвайки мотото "Колкото по-зле, толкова по-добре".

Виждам, че България отлепва от дъното и няма да пожаля сили крехките кълнове на надеждата да получат шанс, няма да позволя те да бъдат сгазени, независимо от политическите интереси.

Емоцията от декларацията явно дойде в повече на Станишев, който направи грешка, заявявайки, че няма да позволи България да изживее повторно срама на "кюстендилските" бюлетини. Очевидно председателят на БСП имаше предвид костинбродските бюлетини. Лапсусът на Станишев предизвика учудения поглед на Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!