БСП: Цветанов не само да даде оставка, да напусне политиката!

OFFNews 24 март 2019 в 12:24 3623 1

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Блокът, където Цветанов си е купил апартамента.

Настояваме не само за оставката на Цветан Цветанов, но и за неговото напускане от българската политика. Това заяви говорителят на ПГ на БСП за България и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева по повод скандала с апартаментите, предаде БГНЕС.

Той тръгна от покупката на Цветанов на имот 320 кв. м, включващ апартамент, двоен гараж, личен асансьор в скъпия софийски жилищен комплекс "Изток" на цени под пазарните - 627 евро на кв. метър. Оказа се, че с апартаменти са се сдобили Вежди Рашидов, Цецка Цачева, кумицата на Цветанов и зам.-министър на спорта Ваня Колева. Последните две подадоха оставки. Правосъдният министър Цачева бе категорична, че не го прави, защото в сделката ѝ има нещо нередно, а защото така се носи отговорност. Тя поиска проверки от антикорупционната комисия и ВКП на произхода на средствата ѝ, както и резултатите да бъдат оповестени публично. Заяви, че си тръгва с чиста съвест и усещането за свършена работа.

В разгара на скандала Цветанов замина за САЩ.

Проблемът не само в това, че са купени на цени няколко пъти по-ниски от пазарните - заяви Елена Йончева. - Проблемът е в това как се прокарват лобистки закони. Преди няколко дни Българската стопанска камара излезе с информация, че 42% от приетите закони минават през „задния вход“, т.е. обслужват частни интереси и фирми.

Тя заяви още, че управляващите са гласували подобен и през януари 2017 г., в резултат на който фирмата строител на блока на Цветанов - "Артекс" - да строи не по новия устройствен план, а по стария. Разликата е в допустимата височина на сградата.

Блокът - сграда на годината, се намира на една от близките до Борисовата градина улички. Той е опасан с камери. Снимки: Александра Маркарян/OFFNews

Тя се възмути от факта, че премиерът Борисов се интересувал повече от източника на разследването (на "Свободна Европа" и Антикорупционния фонд - бел. ред.), а не от „корупцията, в която е затънала партията“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови