БСП-София: Заслугата за парк Възраждане не е само на ГЕРБ

OFFNews 24 юли 2018 в 16:44 1594 0

Управляващите от ГЕРБ в Столична община да не си приписват всички заслуги за парк "Възраждане", защото историята на София не започва от тях.

Това предупредиха общинските съветници от групата на БСП в СОС по повод предстоящия старт на дейностите по изграждане на втория етап от парк "Възраждане". В плана за него, освен разширяване на самия парк, е предвидено построяването на модерен аквапарк с водни атракциони. Докладът, с който СОС дава съгласие "Софийски имоти" ЕАД да разходва собствени средства за осъществяване на СМР дейности във връзка с реализирането на парк "Възраждане", ще бъде гласуван на сесията в четвъртък.

"Парк "Възраждане" е отлична придобивка за гражданите и гостите на София, но заслугата да го има не е само на управляващите в момента в Столична община. БСП се бори тази територия в София да не бъде застроена много преди да започне управлението на ГЕРБ в града ни. Затова нека те да не заобикалят технично и да не забравят тези факти, каза председателят на групата на БСП в СОС и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов.

Идеята за този парк е от много отдавна. Общинските съветници от групата на БСП се борят за реализирането й още от 2005 година, обясни Иван Таков, заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори, както и председател на РС на БСП "Възраждане". - През годините към този терен имаше много апетити. Включително една офшорка се опита да го открадне от софиянци. След това имаше идеи на мястото да бъде построена сградата на Софийския градски съд. През цялото време БСП е била последователна в настояването си това място да бъде запазено като парк, работили сме и сме се борили за това".

Според Иван Таков е крайно некоректно в момента управляващите в Столична община да си приписват всички заслуги за парк "Възраждане".

"Нека не си мислят, че историята на София започва и свършва с тяхното рязане на лентички, каза той. - Районната организация на БСП във "Възраждане" през всичките тези години се бори и отстоява идеята паркът да бъде запазен. Организирахме протести срещу различните идеи той да бъде отнет от софиянци. Заслуга на ръководството на Районния съвет на БСП "Възраждане" е терени, стопанисвани от НКЖИ, които се намираха в самия парк, да бъдат прехвърлени на Столична община от министъра на транспорта Петър Мутафчиев в кабинета на Сергей Станишев в периода 2005-2009 г. Освен това, в предходния и в настоящия мандат на Общинския съвет в София с колегите от групата на БСП участвахме в разработването на концепцията за парка и подкрепяхме реализацията й. Затова нека колегите от ГЕРБ в СОС да не си присвояват всички заслуги. Все пак София съществува много преди те да започнат да я управляват в последните десетина години", каза още Таков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови