БСП-София отказа на Терзиев и Бонев за трима ротационни шефове на СОС

OFFNews 10 януари 2024 в 12:25 5278 5

БСП в СОС

Снимка БСП-София

БСП-София отказва да участва в разговори с ПП-ДБ за ротационен председател на Столичния общински съвет за 1 година, като се редуват трима председатели за по 4 месеца. Предложените са проф. Вили Лилков- Синя София, Иван Таков - БСП и Борис Бонев - Спаси София. 

Поканата от кмета Васил Терзиев и председателя на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев до лидера на столичните социалисти Иван Таков е получена на електронната му поща в 17,10 часа вчера. План за управление и реформи в Столична община, в който е и предложението за ротационното председателство е трябвало да бъде обсъдено днес в 11 часа. 

Ние многократно сме заявявали нашата позиция и разбиране за това как трябва да функционира Столичният общински съвет пред колегите от ПП-ДБ-СС, както и пред останалите политически групи. Всички те са наясно, че решенията в нашата партия не се взимат нито еднолично, нито от днес за утре. Затова няма как да участваме в среща, която е организирана от днес за утре и ни е изпратен документ в последния момент, в изработването на който ние не сме участвали. Отказваме да бъдем параван или универсално оправдание за неумелите управленски действия на представителите на ПП-ДБ и ГЕРБ в СОС, информират днес от БСП-София. 

Те допълват, че са "искрено изненадани от поведението на ПП-ДБ", които "със своите действия подпомагат и обслужват ГЕРБ".

Ясен е мотивът за безотговорното поведение на групата на ГЕРБ в общината - те не искат истината за тяхното управление да излезе наяве. Очевидно ГЕРБ настоява да пристане на ПП-ДБ-СС в управлението на Столична община, за да скрие провалите си в дългогодишното управление и да гарантира, че порочният им модел ще продължи да съществува. Щом се харесват, нека да се взимат. Ние няма да кумуваме на тяхната сватба по сметка, пишат още от БСП-София. 

В съобщението им се казва още: 

"От ПП-ДБ отново лъжат избирателите с привидно желание за намиране на изход от кризата. Ние се отнесохме първия път отговорно, предложихме работещи управленски решения в интерес но софиянци. Три дни по-късно те прекрачиха една от червените ни линии - историческата и родова памет. Сега правят втори, фиктивен за пред обществото опит, защото предлагат преговори с "дясната страна на десните" - "Синя София", с ясното съзнание, че групата на Местна коалиция "БСП за България" не може да участва в такива преговори. Когато не си победител трябва разум, диалогичност, компромис и зачитане на политическите опоненти". 

Заседанието на СОС, насрочено за утре, ще се отложи за 25 януари, обяви по-късно Пламен Данаилов от ИТН. 

На срещата днес са присъствали "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) (Спаси София), заедно с кмета на София Васил Терзиев, проф. Вили Лилков, Карлос Контрера от ВМРО и съветници от ИТН. 

Контрера съобщи, че на срещата, заедно с Лилков са направили предложение, което е подкрепено от ИТН, за временен председател на СОС до приемането на бюджета. По думите на Контрера тяхното предложение и това на ПП-ДБ (Спаси София) в момента са "на масата" и правят консултации заедно с всички групи от СОС, кое да бъде подкрепено и под каква форма. 

Контрера обясни, че търсят подкрепа и от ГЕРБ и „Възраждане“, които не са присъствали на днешната среща. "Говорихме и с БСП, уведомихме ги, че има развитие и ги поканихме на следващата среща", каза още Контрера. 

Общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов посочи, че утрешното заседание на съвета ще бъде отложено, защото очевидно няма обединение около това какво да бъде решението. Данаилов допълни, че най-вероятно следващото заседание за избор на председател ще бъде за 25 януари, за да имат две седмици, в които да продължат разговорите. 

Няма да бъда председател на общинския съвет и моето име беше изнесено в медиите без консултация с мен, уточни общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

5

AntiZ

10.01 2024 в 20:11

Тия на снимката, до един славяни! Особено тая вдясно, най-белата...

14469

4

случайно прочетох

10.01 2024 в 13:36

"Всички те са наясно, че решенията в нашата партия не се взимат нито еднолично, нито от днес за утре."

Нали затова БСП имат представители в СОС, за да могат да взимат решения от днес за ДНЕС? Трябва да ги чакат да се съберат цялата шкембеджийница да се съвещават, за да взимат решения ли?
Ами ако стане земетресение, наводнение, пожар?
Чудя се малоумни ли са, безотговорни ли са или и от двете по много!

723

3

user4eto

10.01 2024 в 13:29

Айде сега софиянци по един ротационен в тръбните цехове на вси

22548

2

dolivo

10.01 2024 в 13:00

ааа няма няма избори

червена агония са ни приготвили

-1650

1

ob1

10.01 2024 в 12:38

Ами айде тогава нови избори и тия тъпаци да останат в хомеопатични количества. Аман от руZки коври!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика