БСП – София: Фермата за ларви няма място в село Лозен

OFFNews 24 октомври 2021 в 13:07 1780 0

Фермата за ларви няма място в село Лозен. Недопустимо е производство, което генерира силна и неприятна миризма, да бъде ситуирано в селото без да е направено обществено обсъждане и без предварителна оценка на риска, заяви общинският съветник от БСП в СОС Иван Пешев, който заедно с председателя на БСП - Панчарево Еньо Савов се включи в протеста на жителите на Лозен срещу преместването на фермата от Елин Пелин в селото.

Жителите на Лозен настояват дейността на фирмата да бъде приравнена към тази на екарисаж и да бъде далече от населени места.

„Производственият процес и съпътстващото го отделяне на неприятни миризми на мърша и фекалии не бива да бъдат в близост до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене“, счита Еньо Савов.

„Ще настояваме за бърза реакция от страна на заместник-кмета по екология на Столична община и проверка дали са спазени всички процедури и изисквания за изграждането на такъв производствен обект “, категоричен е Иван Пешев.

По думите му народните представители от „БСП за България“ в 47-ото Народно събрание избрани от София ще инициират законодателни промени, които да гарантират, че подобни производства ще бъдат изграждани далече от населени места и след щателна оценка на екологичното въздействие върху околното среда и стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми.

Фермата за ларви на „Насекомо“ АД доскоро функционираше в Елин Пелин и постоянно беше обект на протести и недоволство от местните жители. В резултат на общественото напрежение е взето решение за преместване на производството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата