БСП сезира прокуратурата за фактури за ток на БДЖ (обновена)

ОFFNews 30 март 2018 в 12:17 3467 0

От БСП настояват прокуратурата да провери дали от БДЖ правилно са разплащали средства за ток.

Социалистите твърдят, че през последните 3 месеца БДЖ са фактурирали с 20 лв. повече за мегават час и така вероятно са нанесли на държавата щети в размер на около 500 хил. лева.

"Ако прокуратурата счита, че може да се самосезира-  да го направи. Ако не в следващата седмица този случай ще го внесем в прокуратурата за проверка", каза зам.-председателят на БСП Георги Свиленски.

Социалистите задали въпроса за това и на министъра на транспорта. "Сутринта министър Московски си позволи да обижда депутати и да има казва казва, че не са чели, не са учили и са неграмотни. Предлагам на Московски да си провери неговата администрация" ,допълни Свиленски.

Малко по-късно от ГЕРБ отговориха, че до ситуацията се е стигнало, защото договорът с доставчика на ток е изтичал. Нова обществена поръчка била започната от служебното правителство, но след това от кабинета Борисов 3 я прекратили, защото имало съмнения, че е нагласена.

"Поради това, че тази поръчка е стартирана отново в момента се проверяват условията и тя ще стартира отново от нашия кабинет. Ако не беше подписано това допълнително споразумение можеше да се вземе ток от ЕСО на три пъти по-висока цена. Затова БДЖ са взели решение да подпишат анекс към съществуващия договор на фирмата доставчик към момента. Тази фирма да доставя електроенергия докато не приключи обществената поръчка", каза зам.-председателят на парламентарната комисия по транспорт Станислав Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!