БСП се жалва в ЦИК: Не може Борисов да е и премиер, и шеф на предизборен щаб

OFFNews 11 май 2019 в 14:52 4014 1

Снимка Александра Маркарян

Бойко Борисов

БСП внесе в ЦИК жалба заради факта, че той съвместява в разрез със закона длъжностите на министър-председател и на председател на предизборен щаб.

Повод за жалбата стана съобщение на централата на ГЕРБ, че Борисов оглавява Председателския предизборен щаб, в който участват партиите, подкрепили листата на ГЕРБ и СДС за изборите за Европейски парламент на 26 май.

Жалбата на червените е внесена от Георги Свиленски, който от своят страна рпедседателства щаба на "БСП за България" за евровота.

Свиленски припомня чл. 19, ал.7, т.5 от Закона за администрацията, според който министър-председателят не може да бъде ръководител на предизборен щаб на партия, коалиция от партии или инициативен комитет.

"Видно е, от публичните изяви на премиера Бойко Методиев Борисов в последните дни и седмици е, както дори той самият призна в интервю по БТВ в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице” на 8 май 2019 г., че ползва публичен държавен административен ресурс – автомобили, гориво за тях, хеликоптери, охрана от НСО, шофьори. Всички тези публични предизборни мероприятия на Бойко Борисов бяха широко отразени от всички национални медии, доказателства, за които Ви предоставихме на разположение в подадена от „БСП за България” предходна жалба на 7 май 2019 г. Гореописаните разходи са средства от държавния бюджет, които министър-председателят ползва безплатно в кампанията на ПП „ГЕРБ” и финансира незаконосъобразно, в качеството си на председател на Предизборен щаб предизборната кампания на собствената си партия чрез парите, събрани в държавната хазна чрез данъците на всички граждани на Република България", пише Свиленски.

Той настоява ЦИК да потърси административно-наказателна отговорност от Борисов и посочва, че глобата за всяко нарушение поотделно е от 3000 до 15 000 лева.

БСП настоява още ЦИК да принуди Борисов да излезе в служебен отпуск по време на кампанията или да се оттегли от едната от двете длъжности.

Това е втората жалба на БСП, в която левицата твърди, че Борисов ползва държавен ресурс за предизборната кампания. По първата жалба ЦИК не поткри нарушение. Тя бе по повод отразявани от медиите събития с участие на министър-председателя, които могат да се разглеждат и като предизборна агитация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови