БСП се зарадва на решението на КЗК за ЧЕЗ, ГЕРБ: Това е решение на независим орган

OFFNews 19 юли 2018 в 16:29 2388 0

БСП поздрави Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за решението за спиране на сделката за ЧЕЗ.

"Още откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната група на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. Поздравяваме КЗК за навременното решение. То доказва, че много от аргументите ни, по които спорихме, са били верни. То показва, че противопоставянето на подобен род сделки има смисъл и води до резултати", заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на групата на БСП Крум Зарков, цитиран от БТА.

От БСП призоваха и другите сезирани по казуса с ЧЕЗ органи "да не се крият от своята отговорност", да извършат необходимите проверки и да излязат със съответните решения.

Тъй като многократно беше заявено желанието на ЧЕЗ да напусне страната ни, ако ЧЕЗ още има такова желание и ако тази сделка с "Инерком" не може да се случи, то ние настояваме правителството още отсега ясно да заяви, че държавата има интерес от участие и закупуване на акции в този ключов за страната ни сектор, каза Зарков.

Той посочи, че решението на КЗК означава, че сделката не може да се случи, и ако ЧЕЗ желаят да продадат, трябва да започнат отначало.

В същото време от ГЕРБ отказаха да коментират решението на КЗК, като само посочиха, че това е решение на независим орган. 

"Има компетентен орган. Това е КЗК. Цялото производство е разписано в закон. Ние сме правова държава. Всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност", обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови