БСП с нова информация за сделката за ЧЕЗ, засега я пазят в тайна

OFFNews 25 септември 2018 в 16:49 2584 0

Чешки депутати предоставили на БСП информация за сделката за ЧЕЗ, обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. 

Това станало след писмено искане на социалистите, което било изпратено преди месец. 

"На среща чешките колеги депутати ни предоставиха информация за сделката. В резултат на тази информация, поискахме среща с Чешката социалдемократическа партия, която е съуправляващата в Чехия, а председателят й е първи вицепремиер и отговаря за външната политика и МВР", обясни тя.

Социалистите ще изпратят група от техни експерти в Чехия, за да разберат подробности по сделката за ЧЕЗ. Очаква се до десетина дни от левицата да оповестят информацията, която са получили. 

"Когато се върнат с допълнителната информация, която ни беше предоставена що се отнася до прозрачност на сделката и финансиране, вярваме, че най-накрая българското общество ще разбере какво се случва. Кой купува и как ще бъдат засегнати близо 3 млн. български граждани?", каза Нинова.

Председателят на БСП каза още, че Гинка Върбакова се изтегля от управлението на соларните ѝ дружества, защото КЗК е спряла сделката за купуването на ЧЕЗ заради създаването на концентрация. "Изтегляйки се от там, тя иска да преодолее тази концентрация и евентуално да кандидатства отново за сделката с ЧЕЗ", обясни тя.

Тя коментира и очакваното увеличение на природния газ. "Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви намерение цената на природния газ да се вдигне с 8%. Това ще доведе до увеличение на цените на всички стоки и услуги. През юли токът поскъпна с 2%, парното със 7%, а сега имаме 8% увеличение на природния газ и това ще се усети най-тежко през зимата. При този очакван ценови шок, е наложително да се вземат мерки, за да бъдат подпомогнати  близо 2 млн. българи, които живеят под прага на бедност от 321 лв.", коментира лидерът на БСП. 

Според нея българските граждани много трудно ще  понесат този ценови шок. Нинова изтъкна, че в тази ситуация, правителството прави нещо немислимо и доказващо, че държавата няма институции, на колене е пред търговските вериги и е тръгнала да им се моли да не увеличават цената на хляба. "Хляб се продава в стотици хиляди магазини в цялата страна, а не само в 4-5 търговски вериги в големите градове. Това означава ли, че ще ходят да се молят на всички търговци от магазин на магазин?  Като поскъпне млякото, и за него ли ще ходят да се молят? Това, освен че е антипазарно, антилогично и антиевропейско, доказва безсилието и колапса на това правителство", добави тя.

Корнелия Нинова изтъкна, че ако БСП е на власт би увеличила броя на семействата, които получават помощи за отопление от 204 635  души на 400 000 души. Социалистите обясниха, че това число е получено според световния критерий за енергийно беден - ако използваш повече от 10% от доходите си за енергия.

От БСП продължават да настояват и за диференциран ДДС на хляба - от 20% на 5%, което ще бъде около 35 млн. лв. по-малко за бюджета, а те ще се компенсират от излишъка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови