БСП: Президентът иска противоконституционни неща, няма да го подкрепим

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2014 в 08:17 5082 28

Корнелия Нинова

Социалистите не приемаме предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за нови изборни правила, защото част от исканията са противоконституционни.

Това заяви червената депутатка Корнелия Нинова пред Нова тв.

„Не го приемаме, защото част от заложените идеи, например тази за задължителното гласуване, са противоконституционни”, каза Нинова и обясни, че според основния закон гласуването е право, а не задължение.

Електронното гласуване пък криело рискове за злоупотреби.

„Задължителното гласуване се предлага на сляпо, защото никой не може да каже какво ще се случи”, коментира на същата тема журналистът от „Дума” Александър Симов, който коментира темата в студиото на Нова заедно с Нинова. По думите му очакваната висока избирателна активност няма да ощети статуквото, а ДПС и БСП нямало да пострадат, ако упражняването на вота стане задължително.

Той се усъмни дали изобщо живеещите в чужбина българи трябва да имат право да гласуват.

"Трябва ли хора, които не живеят тук от 20 години да определят какво се случва в България – това е един от въпросите, които ще възникнат”, посочи журналистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2014 в 20:53

ДААА, като знаем какъв
конституционен съд имаме,
единственото решение остава улицата!!

03.02 2014 в 19:46

до Ванко 1:

до ванко1...

Съдебен контрол
Чл. 6. (1) Споровете за конституционност на решението на Народното събрание за произвеждане на национален референдум се решават от Конституционния съд до определяне на датата за неговото произвеждане.
(2) Споровете за законосъобразността на резултатите от национален референдум се решават от Върховния административен съд, а за законността на местен референдум и за неговите резултати - от съответния административен съд.


.. вижда се, че желанието на гражданите не води автоматично до Референдум...

03.02 2014 в 17:41

Няма да подкрепим президента, защото идеите му са противоконституционни, НО РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ЩЕ СМЕ В КОАЛИЦИЯ С ПАРТИЯ, НА КОЯТО ПЪРВАТА ТОЧКА ОТ ИДЕОЛОГИЯТА Е "ВСЕКИ БЪЛГАРИН Е ХРИСТИЯНИН, И АКО НЕ Е СЪГЛАСЕН ДА СЕ МАХА".

03.02 2014 в 17:20

Първо да отбележа че конституцията за изминалите 23 год.има цифром и словом повече от 50 поправки от които поне 20 са направени по времето на тройната коалиция.Второ относно това че гласуването е право нека прочетем параграфа от конституцията за образованието където е записано че всеки има право на образование и в следващия параграф е добавено че образованието е задължително до 16 годишна възраст. В тази връзка преди по малко от месец имаше следния казус: едно дете от Смолян се оказа че не ходи научилище и същевремонно се оказа че му е отказано да участва в олимпиада по математика. Министерството на образованието заяви че посещението на школото е задължително.

03.02 2014 в 15:29

(2) Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4.

03.02 2014 в 15:22

За миналия референдум
бяха необходими 500 000 подписа
и правителството се задължи
до го проведе.
ГЕРБ бяха против тогава и нямаше как да се случи по друг начин.

Подскажи къде точно в закона
го пише.
Или просто провокираш?

03.02 2014 в 14:39

препечатка:
Безпартиен социалист

Корнелия Нинова претърпя интересна метаморфоза и през последните 20 години - мина от тъмно синьо до наситено червено. Като активен член на СДС приватизира ТЕХНОИМПЕКС и стана ЕДНОЛИЧЕН разпоредител със сметките му, в които се „мъдреха“ скромните 106 млн. $$, натрупани от работа на български специалисти в чужбина. Овреме усетила на къде отиват нещата, тя пристана на БСП, прехвърляйки им тези пари, а на Р.Овч. ефективно, т.е. влезе в спалнята му, измествайки повехналата Илияна Йотова. След стиковката, бившата следователка(да!) К. Нинова получи от Дългия инкасатор освен интимност и държавна служба - пост в неговото мегаминистерство и в добавка „Булгартабак“... Антон Кутев за Корнелия Нинова: „Корнелия е говорила, че БСП е била тежка болест. Това са думи на Корнелия, не мои". Така пред агенция „Фокус" Антон Кутев отговори на съпартийката си Корнелия Нинова. „Говорила е, че, който се докосне до нея, е обречен, това, пак казвам, са думи на Корнелия, а не - мои. Говори, че ако не на смърт, членовете на БСП са обречени на мъчителен живот - това са думи на Корнелия, а не - мои. Моите думи бяха с достатъчно самоирония и по повод на дъщеря ми", каза депутатът. „Искам да припомня на Корнелия, а и на всички, за които конгресът все още не е приключил, че баща ми беше човек, за когото БСП и социализмът бяха кауза. Аз съм човек, за когото БСП и социализмът са кауза. Дъщеря ми е човек, за който БСП и социализмът са кауза. Моята дъщеря не учи в Съединените щати както прави синът на Корнелия. И не приемам именно Корнелия Нинова да бъде моралният съдник, защото бих могъл да й напомня реплики, които не мога да произнеса. Които тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та, че са говорени в съдилища и т.н." Кадиев: Корнелия Нинова няма да свърши добра работа в София!

13.04.2013 13:37:07

П.С. моля, не мързелувайте, а прелистете закона... 500 000 подписа - не решават Абсолютно нищо!

03.02 2014 в 13:00

При 500 000
са задължени
да организират референдум!

03.02 2014 в 12:37

справка(ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ) : http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135636485

Уважаеми съграждани,
С огромно съжаление научавам и свеждам до Вашето знание, че единственото, на което може да се разчита във връзка с Референдум, ако ни "позволят" да събереме 500 000 подписа, е да дискредитираме "управляващите" пред лицето на ЕС(ако ЕС, благоволи да "забележи" това, естествено)...

03.02 2014 в 12:32

Трепери червената крава да не идат повече хора до урните , за да не падне статуквото "четири години - ние, четири години - вие ".
Не знам в какви университети учат право бесепарските фитки , но щом преди време най-обикновено народно събрание промени Конституцията / в противоречие с Конституцията/ и то в една съдбоносна за България част и разреши чужденци да купуват българска земя, какъв е зорът сега обикновено народно събрание да промени нормите в частта за гласуването ? Значи, в изпълнение на европейските заповеди , обикновено народно събрание може и гащите ни да свали , но не може да реши въпроса за гласуването??
Наистина , за да успееш като политик трябва да си нагъл, безочлив , гьонсурат , брутален демагог , психопат и тотално кастриран от чест и достойнство.
А в БСП изобщо не попадаш в ръководството, ако нямаш тия качества по рождение .
Искам да питам плешивото червено кюфте Симов: А, бе, лоена топко, ако електронното гласуване крие рискове от злоупотреби, айде намери колкото хакери искаш и хакнете Тото-то !
То бива да сте лъжци и крадци, ами вие минавате всички нормативи !
 
X