БСП: Премиерът трябва да е зависим от тези, които са го избрали

Мажоритарният вот може да вкара много олигарси в парламента, против сме, заяви Христо Проданов

OFFNews 01 август 2021 в 13:59 3768 3

БСП се бори за смяна на модела, при който всичко в България зависи от един човек, и за връщане към парламентарната форма на управление, при която НС упражнява контрол върху изпълнителната власт. Затова не съм съгласен, че министър-председателят трябва да е независим. Напротив, той трябва да е зависим от тези, които са го избрали в парламента и го подкрепят политически. 

 Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов по БНР.

Въпросът с мажоритарния вот трябва да бъде много внимателно обмислен, да бъдат обсъдени всичките му страни и опасностите, които може да породи. Многократно сме заявявали, че БСП не подкрепя мажоритарния вот и сме изтъквали причините за това. Една от тях е, че може да позволи на много олигарси без политическо минало да влязат в Народното събрание, само за да си прокарват собствените икономически интереси. А именно от това хората се възмущават, това ги отблъсква от политиката и не бива да го допуснем, коментира Проданов.

„В свое интервю Пламен Николов каза нещо притеснително за договора с Република Северна Македония. Затова искаме среща между него и нашата парламентарна група, да уточним този и други въпроси, за да можем наистина да следваме това, което сме си обещали“, посочи още социалистът.

Според него приоритетите на правителството трябва да са разписани под някаква форма и да се следват безусловно. Той подчерта, че за да е отговорно и открито управлението, трябва да има такъв документ.

На въпрос кога трябва да бъдат обявени министрите, Христо Проданов отговори, че ръководството на ИТН е запознато с процедурата в БСП по одобрение на правителството, а именно, че Националният съвет на партията трябва да бъде запознат със състава на кабинета преди да вземе окончателното решение. „Необходимо е, ако ИТН искат нашата подкрепа, да се съобразят с това“, добави Проданов. 

„Важното е да има един откровен разговор и да няма задкулисие по начина, по който се избира правителството. БСП ще се държи отговорно и по този въпрос. Дали Борисов ще разпореди на своите депутати да излязат от зала или не, нас не ни интересува. Ние сме с открити лица и така ще продължим до края“, каза още народният представител от левицата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

2

Тролов

01.08 2021 в 15:30

Този или е глупав, или има много тъп пиар! Говори с абсолютни клишета и нЕкви партийни лозунги. По едно време се занимаваше и с туризЪма и само там стоеше горе долу, щото даваше цифри и анализи. На Кака червеното комсомолче!