БСП прави консултации със съдебната власт за свой антикорупционен проект

OFFNews 04 август 2017 в 14:10 5542 0

БСП кани на консултации за съдебната реформа президента, главния прокурор, Висшия адвокатски съвет, ВАС, академичната общност, ВКС и Съюза на съдиите. Дискусиите ще са между 21 август и 10 септември. 

Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова в централата на партията. 

Вече има публикуван проект на антикорупционен закон от правителството, който предвижда създаването на специалното звено, чрез сливане на досега съществуващите агенции – БОРКОР, конфликт на интереси и отнемане на имущество. Ние сме против този начин на съставяне на звеното, защото то е механичен сбор от досега съществуващите органи. При това се предвижда и хората да останат същите, да няма разследващи функции. Начинът на избор на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено, каза още Нинова.

БСП излиза с алтернативно предложение - специалната дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ да бъде извадена от там, само тя да представлява това звено, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, членовете да се избират от парламента с 2/3, като целта е този орган наистина да бъде независим, да има разпределение на властите и да се приложи принципът „власт власт възпира“. В тази връзка вчера проведох разговори с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Висш адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателя на ВАС Георги Колев, декана на юридическия факултет Сашо Пенов. Не успях с г-н Лозан Панов да говоря, защото е в отпуск, но разговаряхме с екипа да изпратим писмено всичко, което имаме. Всичко ще бъде изпратено и до Съюза на съдиите, обясни Нинова.  

Всички поканени са приели да участват в консултациите.

Целта ни е да се състои най-накрая истински разговор за съдебната реформа и борба с корупцията. Години наред много правителства имитират такава и резултата го виждаме – никакво чувство за справедливост. Искаме, чрез тези консултации, аргументи „за“ и „против“, обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение. От приказки само за съдебна реформа да пристъпим към реални действия. Ако и този път се случи имитация, както до сега, пипалата на паралелната държава ще си продължават по същия начин с 10 млрд. лв. кражби годишно, народът ще си продължава по същия начин – да обеднява и да няма чувство за справедливост, каза още Нинова.  

Жельо Бойчев: В СЗОК има конфликт на интереси

„Надзорният съвет на НЗОК е взел още преди една година решение за отстраняване на директора на Столичната здравна каса, но бившият вече шеф на НЗОК не е изпълнил това решение. Нашият депутат от „БСП за България” Христо Проданов информира здравния министър на парламентарен контрол за евентуален конфликт на интереси, при който дъщерята на директорката на Столичната здравноосигурителна каса /СЗОК/ Биляна Пенева – Стоянова е била назначена за директор на "Информационно обслужване" в болница „Света София” и като такава е била упълномощена да представлява болницата пред СЗОК. Това обясни зам.-председателят на "БСП за България" Жельо Бойчев, след като стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинения на директора на Столичната здравноосигурителна каса. Той допълни, че на практика майката, като директор на столичната СЗОК, е пускала проверки на дъщеря си, а протоколите от проверките са подписвани от една страна от дъщерята, а от друга от майката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови