БСП пита управляващите: Защо излъгахте пенсионерите?

OFFNews 30 юни 2017 в 12:40 2687 1

Депутатите от „БСП за България“ настояват за цялостна политика за развитието на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии, като част от тази политика.

Това стана ясно от декларация на партията, прочетена от парламентарната трибуна от Драгомир Стойнев. 

В текста се казва: 

В сряда ПГ на „БСП за България“ гласувахме „за“ предложението на ГЕРБ и ОП за увеличение на минималната пенсия от 1 юли на 180 лв. и на 200 лв. от 1 октомври. Тази промяна ще усетят около 600 хиляди пенсионери. И с това правителствената политика за доходите през 2017 г. е изчерпана! Не звучи като повод за гордост, но вероятно е подходящо за публични хвалби и отчитане на дейност.
Подкрепихме ви, колеги от управляващото мнозинство, защото 2 млн. и 200 хиляди пенсионери наистина нямат вина, че толкова можете и сериозно издишате в политиката за доходите. 

Подкрепихме ви заради хората, нашите майки и бащи, които са строили тази държава, въпреки че вие гласувахте „против“ предложението на ПГ на „БСП за България“ за преизчисляване на пенсиите. Ето това предложение щеше да реши несправедливостта и да премахне голямата ножица между старите и новоотпуснатите пенсии. Ето така хора, упражнявали една и съща професия, с еднакъв осигорителен стаж, щяха да получат много по-справедливи доходи за целогодишния си труд.

Разликата между вашето и нашето предложение е безкрайно ясна. Вашето е лесно решение с неголям и противоречив ефект – подкрепяш само тези, които са били най-малко коректни към осигурителната система. Нашето, вече е политика.

Страшното тук не е само отношението към пенсионерите, а че мнозинството в българския парламент се задоволява с имитация на политика и решения на парче. Страшно е, че не мислите за цялостната политика на доходите, за бъдещето на пенсионната и осигурителната система.

Колеги, за няколко минути се абстрахирайте, че сте управляващи. Помните ли как по време на предизборната кампания обикаляхте страната с обещание за минимална пенсия от 300 лева и за преизчисляване на всички пенсии като разумна и необходима мярка. Днес вече забравихте обещаното. Най-страшното нещо в политиката е да лъжеш избирателите и да не си спазваш обещанията си.

Нека колегите от ГЕРБ и ОП да се върнат в реалността и при фактите – такива, каквито са – близо 39 лева повече ще получат едва 547 хил. пенсионери, а 1,5 млн.- няма нищо да получат.

С формулировката си в ,,Приоритетите за управление” при съставянето на правителството, ГЕРБ и ОП обещават преизчисляване на пенсиите, но вече е ясно, че нямат никакво намерение да изпълнят ангажимента си към огромната част от български пенсионери. Нещо повече, те цинично противопоставят пенсионерите за осигурителен стаж и възраст, на пенсионерите с пенсии за инвалидност. Ще дадем на ,,добрите”, когато накажем ,,лошите”. Но ако въобще има неправомерно отпуснати инвалидни пенсии, за това имат вина правителствата. А от последните 8 години, ГЕРБ управлява през 7 от тях.

В ,,Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020”, качена на страницата на МФ през май 2017, отново всички социални плащания се замразяват.

От нея е видно, че правителството предвижда за следващите години увеличението на пенсиите да е в рамките на около 2,5 % годишно. Това ще доведе до увеличение на бедността и неравенствата. До нарастващо и натрупващо се изоставане на пенсиите за трудова дейност на лица с еднакъв осигурителен принос. Отново се противопоставят поколения и групи хора. Това ли гарантира ,,предвидимост и спокойствие на хората в дългосрочен план”, както сте написали във вашите управленски намерения, защото програма няма?

Нещо повече, от вчера има и нов скандал, който бушува и ще изригне. Ние ще настояваме в пленарна зала д-р Глинка Комитов да бъде изслушан - шефът на НЗОК, който вчера е подал оставка. Това отново е скандал, който евентуално вие сте създали и ние искаме да разберем причините за неговата оставка, и защо човекът не може да се справи при вашето управление. 

От ГЕРБ и ОП често ни задавате въпроса за нашата политика за увеличаване на пенсиите и сега ми позволете да ви напомня как сме помогнали на хората: 

През 2008г.
 от 1 юли за пръв път се въведе ,,швейцарското правило” (осъвременяването на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход)
 от 1 октомври всички пенсии се преизчислиха със средния осигурителен доход за 2007 г. Това доведе до средно увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с 22 %;

През 2009 г.
 от 1 януари се увеличи минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст с 10 %
 от 1 април се увеличи коефициентът за тежест на всяка година осигурителен стаж – от 1 % на 1,1 %. Това доведе до ново увеличение на размера на пенсиите;
 от 1 април се увеличи размерът на максималната пенсия – от 490 на 700 лв.;
 от 1 юли с 9 % се осъвремениха пенсиите;

За целия управленски мандат 2005 – 2009 г.
 Размерът на минималната пенсия се удвои – от 69 лв. на 136 лв.;
 Размерът на средната пенсия се увеличи с 90 % - от 134 на 254 лв.;
 Размерът на максималната пенсия нарастна с 67 % - от 420 лв. на 700 лв.;
 Започна изплащането на коледни добавки за пенсионерите, като за 2008 г. те достигнаха 150 лв. за всеки български пенсионер;

Правителство Орешарски – юни 2013 –август 2014 г.
• Възстанови се ,,швейцарското правило” – замразено в мандата на Борисов 1;
• Увеличи се минималният и максималният размер на пенсията;
• Спря се необоснованото увеличаване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране;

Ето това е политика, дами и господа управляващи.

ПГ на „БСП за България“ настоява за цялостна политика за развитието на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии, като част от тази политика. 

Питате ни: Къде са парите? В шумно рекламирания бюджетен излишък или в програмата за саниране, за която има милиарди левове, но и още толкова съмнения за разходването на средствата.

Пенсиите в България са ниски. Голяма част са на критичната граница на бедността. И най-високите трудно стигат за достоен живот- за храна, лекарства, сметки. Повтаряме го непрекъснато, не го разбирате. Затова ви даваме още един мотив - ниските доходи на пенсионерите са проблем и за техните деца. Активното поколение, което трябва да осигури собствените си деца, е принудено да отделя, за да помага на своите родители. Така още една огромна група от обществото е въвлечена в този проблем и ще страда от късогледата управленска политика.
Избрани сме, за да правим политика, а не да имитираме грижа. Подобряването на живота на хората - това е голямата цел на "БСП за България", за която работим. Искрено се надявам, че един ден тази цел, най-накрая ще бъде и ваша.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите