БСП няма претенции към предложените министри

При нови избори няма да има преизчисление на пенсиите, Планът за възстановяване няма да влезе в ЕС до края на годината, заяви Продановвропа.

OFFNews 04 август 2021 в 09:29 1296 1

Лицата в правителството са непознати, но БСП няма претенции към предложените министри. Днес ще има заседание на Националния съвет, но което ще се вземе решение съответно какви ще бъдат по-нататъшните действия на БСП.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов по БНТ. Той подчерта, че за партията е важно министрите да са с безупречно минало и да са професионалисти в сферите, в които са предложени. 

Социалистът обясни, че в разговорите, които БСП и ИТН са провели по политики, са намерили общите неща за двете партии и това е било едно от условията за евентуална подкрепа на левицата. „Другото условие беше да бъде представен състав на кабинета и това се случи. Ние държим обаче да има някакъв акт, документ, програма на правителството, политическа декларация или нещо, в което ясно да се поеме ангажимент за провеждането на политики.“ По думите му, ако това не се случи, най-вероятно Националният съвет няма да гласува подкрепа на правителството. 

Христо Проданов обясни, че на представянето на лицата в проектокабинета на ИТН са имали възможност да зададат въпрос към кандидата за министър-председател относно договорните отношения на България със Северна Македония: „Те казаха, че този въпрос не подлежи на коментар, изобщо, промяна на позицията на България спрямо Македония. Позицията на БСП съвпада с тази на “Има такъв народ“, коментира социалистът.

„Позицията на БСП от самото начало е, че не е подходящо в момента да има нови предсрочни избори. Ако това стане е възможно да върнем ГЕРБ на бял кон. Второ, хората вече са отегчени от избори и ще има доста по-ниска избирателна активност. Хората свършиха своята работа на 11-ти юли, гласувайки за определени партии, а оттук нататък е работа на политиците да свършат своята работа“, категоричен бе социалистът. Проданов добави още, че при нови избори няма да има възможност за преизчисление на пенсиите, защото няма да има актуализация на бюджета, както и до края на годината няма да има План за възстановяване и развитие, който да е вкаран в Европа. 

Христо Проданов потвърди позицията на БСП, че ако третият мандат им бъде връчен, ще се опитат на широка политическа основа да съставят правителство като последен шанс да се избегнат предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

1

Тролов

04.08 2021 в 13:00

Гологлав смешник! Този за нищо няма претенции, само Корнелия да го гали по кубето и да го пуснат до хранилката след като големите са се наяли, квото има да се доизлиже.