БСП констатира самоизключването на Костадин Паскалев

Кристиян Вигенин: социалистите да избират - партията или участие в бъдещ служебен кабинет

OFFNews 20 май 2023 в 18:17 2645 0

Снимка БСП

Кристиян Вигенин

С 97 гласа "за" и 1 "въздържал се" Националният съвет на БСП констатира самоизключването от партията на Костадин Паскалев, Васил Антонов и Иван Мандински, съобщи пресцентърът на политическата формация.

Тримата са участвали в листите и в кампанията на "ЛЕВИЦАТА“ в изборите за 49-то Народно събрание, се уточнява в информацията.

Съгласно Устава на БСП, социалист, който се включва в листите и кампанията на друга партия, се самоизключва, обясниха от БСП. НС реши също членове на партията да не участват в евентуално ново служебно правителство, назначено от президента Румен Радев.

Нинова и ръководството на БСП втърдиха допълнително позицията си към всякакви прояви на плурализъм и фракционерство вътре в редиците на партията и одобено на колаборационизъм с подкрепения някога от БСП президент Румен Радев. Решенията бяха коментирани и с прессъобщение от името на Кристиян Вигенин.

"Взехме решение, с което призовахме, ако социалисти бъдат поканени да участват в следващ служебен кабинет – да откажат, защото в ситуацията, в която се намираме служебният кабинет очевидно води политика, която се разминава с нашите виждания. Освен това много е вероятно, ако не се състави редовно правителство, този парламент да приеме бюджет по мярката на ГЕРБ, ПП, ДПС, които имат различни виждания по отношение на дефицита, социалната политика. Вероятно ще се вземат нови решения, свързани с военната помощ за Украйна. В тази ситуация не може да се оправдаваш, че НС е взело такива решения и служебният кабинет ще трябва да ги изпълнява. Ако е така, нека социалисти да не се ангажират с подобни решения, защото това противоречи на политиката на БСП. Или трябва да се отрекат от БСП, или от участието си в следващ служебен кабинет – това е нашето виждане", коментира Вигенин.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови