БСП "констатира" изключване на Първанов и хората му заради АБВ

Нели Чолашка Последна промяна на 07 март 2014 в 16:37 8098 13

Националният съвет на БСП излезе с решение, че "констатира" изключване на Георги Първанов и още 8 негови съидейници от движение АБВ, сред които са Румен Петков и Росица Янакиева.

Решението е било взето късно снощи от Изпълнителното бюро и бе потвърдено от Националния съвет на БСП днес.

Освен кръга около АБВ от партията ще бъде изключен и проф. Георги Близнашки, който активно участва в протестите през лятото миналата година, а наскоро инициира подписка в подкрепа на референдум за изборното законодателство с въпросите на президента Росен Плевнелиев.

Основанието за „констатиране на прекратяването на членството“ на Първанов и другите от АБВ е чл. 27, т. 7 от Устава на БСП, който предвижда изключване от партията „Когато член на партията системно нарушава нейната Програма и уставните норми или когато лицето е осъдено с влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер“.

Освен Първанов, Петков и Янакиева по този член ще се смятат за изключени и Евгений Желев, Ивета Станкова-Пенкова, Емил Константинов (бивш областен и общински председател на БСП Монтана), Владимир Калчев (бивш общински председател на БСП Добрич), Бойка Арабаджиева (бивш общински председател на БСП Кирково) и Людмил Веселинов.

Членството на Близнашки се прекратява заради „уронване престижа на партията , системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика...“.

„В решението не пише нито изключване, нито самоизключване, то има констативен характер“, обясни Янаки Стоилов след заседанието на Националния съвет.

Той сравни ситуацията със съжителството при двойките – "Това е един заключителен процес, както в други области – без да правя пряк паралел, след настъпване на прекратяването на фактическото съжителство настъпва и констатирането на прекратяването на отношенията".

Националният съвет е констатирал почти единодушно изключването на тези 10 социалисти. Двама са се въздържали, а трима са били против - Георги Кадиев, Кирил Добрев и Светлана Шаренкова.

БСП дълго умува как точно да постъпи с бившия си лидер и президент два мандата Георги Първанов и кръга около него в движение АБВ, след като те обявиха, че ще се явят с отделна листа на евроизборите с водач Ивайло Калфин (от години не е член на БСП).

Те бяха заплашени с изключване преди пленумът на Столетницата на 1 февруари, което не ги изплаши и в крайна смета пленумът реши, че снема политическото си доверие от Първанов и всички, които работят за АБВ, и ги изключи за една година от Националния съвет. 

Георги Първанов обяви тогава, че няма как да го изключат, ако това не поиска основната му организация в Ковачевци, но каза също, че няма да съди ръководството на БСП, ако все пак обяви изключване.

Георги Близнашки, който също е изключен, но не е сред членовете на АБВ, смята, че това се прави от страх, защото ако АБВ успее да вземе един мандат на европейските избори – това ще е началото на края на БСП.

Аз бях човекът, който се противопостави на въвеждането на плоския данък в България, напомни той.

„Доста е странно моето изключване, защото в представите на моята собствена съвест, отдавна съм ги изключил и не ги признавам като социалисти. Обстоятелството, че ме изключват от партията, не променя моето убеждение. Самите те отдавна са изневерили на социалистическите ценности и идеали”, коментира още Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2014 в 13:00

Който падне пиян от стола ще го изключат от комсомола.....

07.03 2014 в 17:54

Ей, тези хора не се дозираха достатъчно, изгубиха пълния конфиденс на съсела и бяха игнорирани.

07.03 2014 в 17:52

А дано изключат Гоцето и от България!

07.03 2014 в 17:38

Круме, Крумееее,
мноо ни дреме за БСП и добруването й.
Що не се разплачкаш във вестник Дума, ми ни занимаваш, докато сме заети.
А сме заети, защото ядеме пуканки и чакаме.
Чакаме най-после 100-летницата да си издриска дебелото черво и да се гътне в Орландовци... разбира се с всички почести, оркестър за сватби и погребения и много вувузели.
Хахахахахахахахахахахаха

07.03 2014 в 17:33

Защо се хващате на въдицата без да помислите?Кои са "изключените", запитвали сте се.Помислихте ли един президент който 8г.е на власт и е имал достъп и до много международни тайни,анализи и заключения от които са направени изводи и прогнози за години напред,от които могат да се вземат правилните решения.За десерт е "изключен" и следващия който би трябвало да е просветен в тайните.Трябва всички да се замислят,когато кораба го напускат първо не плъховете, а капитаните на кораба, че това е сигурен признак,че остава екипаж,който със сигурност ще блъсне кораба на БСП в айсберга в който се ударил "Титаник".Следващия който славно ще напусне кораба е Станишев под предлог,че става председател на ПЕС.На БСП и предстои да обере всички негативи за дружбата и с ДПС и АТАКА и за съвместното фалшифициране на избори,което извършиха безкрайно нагло и чрез мзфиотски методи и което ЕС няма как да прости.

07.03 2014 в 17:31

Аха, видехте ли вие, от как гаджето на Янаки Стойлов се пресели в отвъдното,с Гоце трипера не са консумирали брака си, и е време за развод.
Абе Янаки, добре че не сте го консумира ли бре, в лявото в семейство освен едни червени буби и трипер ще плъзне.

07.03 2014 в 17:25

Честито.

Бсп-то изгуби червената крепост Перник. За Херсон още не се знае.

Изключвай, гейчо, изключвай. Аз и бате Бойко ти благодарим. Каквото си направиш сам, никой не може да ти го направи...

07.03 2014 в 17:24

Че то по същия член за "...престъпление от общ характер..." може да се изключи почти целият члески състав!

07.03 2014 в 17:01

Sega 4akam Trol4e - "arhar4e" da si izrazi podkrepata za Георги Първанов, Румен Петков и Росица Янакиева от партията АБВ.
Za men li4no АБВ sa po-elitarni i po-desni dori i ot oligarsite na БСП. Nikakva zaplaha ne e АБВ za БСП ... Istinska zaplaha za БСП mozhe da dojde samo ot LJAVO !!!(Ne ot NFSB, SKB ili 4eGevaristite, a ne6to aktualno kato gryckata SIRIZA)
Eлектората на БСП e dale4 po-ljav i na praktika e osirotjal bez nikakvo predstavitelstvo. Njama nito edna ljava partija v BG. Navsjakyde samo "liberastija do 6ija" !

07.03 2014 в 17:00

На гошЕ не му остава нищо друго, освен да иска референдум в Сирищник за преминаване членовете на БСП в състава на АБВ.
От ПЕС обявяват референдума в Сирищник за незаконен съобразно демократичните и ясни европейски правила.
Стани-шеф отива на среща с баронеса Аштън и мутреса Моника.
Румен се клатушка, пълни шадравана в Плевен и пее "одата на радостта да ги е.."
Рапсодия в червено.