БСП "констатира" изключване на Първанов и хората му заради АБВ

Нели Чолашка 07 март 2014 в 16:37 8898 13

Националният съвет на БСП излезе с решение, че "констатира" изключване на Георги Първанов и още 8 негови съидейници от движение АБВ, сред които са Румен Петков и Росица Янакиева.

Решението е било взето късно снощи от Изпълнителното бюро и бе потвърдено от Националния съвет на БСП днес.

Освен кръга около АБВ от партията ще бъде изключен и проф. Георги Близнашки, който активно участва в протестите през лятото миналата година, а наскоро инициира подписка в подкрепа на референдум за изборното законодателство с въпросите на президента Росен Плевнелиев.

Основанието за „констатиране на прекратяването на членството“ на Първанов и другите от АБВ е чл. 27, т. 7 от Устава на БСП, който предвижда изключване от партията „Когато член на партията системно нарушава нейната Програма и уставните норми или когато лицето е осъдено с влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер“.

Освен Първанов, Петков и Янакиева по този член ще се смятат за изключени и Евгений Желев, Ивета Станкова-Пенкова, Емил Константинов (бивш областен и общински председател на БСП Монтана), Владимир Калчев (бивш общински председател на БСП Добрич), Бойка Арабаджиева (бивш общински председател на БСП Кирково) и Людмил Веселинов.

Членството на Близнашки се прекратява заради „уронване престижа на партията , системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика...“.

„В решението не пише нито изключване, нито самоизключване, то има констативен характер“, обясни Янаки Стоилов след заседанието на Националния съвет.

Той сравни ситуацията със съжителството при двойките – "Това е един заключителен процес, както в други области – без да правя пряк паралел, след настъпване на прекратяването на фактическото съжителство настъпва и констатирането на прекратяването на отношенията".

Националният съвет е констатирал почти единодушно изключването на тези 10 социалисти. Двама са се въздържали, а трима са били против - Георги Кадиев, Кирил Добрев и Светлана Шаренкова.

БСП дълго умува как точно да постъпи с бившия си лидер и президент два мандата Георги Първанов и кръга около него в движение АБВ, след като те обявиха, че ще се явят с отделна листа на евроизборите с водач Ивайло Калфин (от години не е член на БСП).

Те бяха заплашени с изключване преди пленумът на Столетницата на 1 февруари, което не ги изплаши и в крайна смета пленумът реши, че снема политическото си доверие от Първанов и всички, които работят за АБВ, и ги изключи за една година от Националния съвет. 

Георги Първанов обяви тогава, че няма как да го изключат, ако това не поиска основната му организация в Ковачевци, но каза също, че няма да съди ръководството на БСП, ако все пак обяви изключване.

Георги Близнашки, който също е изключен, но не е сред членовете на АБВ, смята, че това се прави от страх, защото ако АБВ успее да вземе един мандат на европейските избори – това ще е началото на края на БСП.

Аз бях човекът, който се противопостави на въвеждането на плоския данък в България, напомни той.

„Доста е странно моето изключване, защото в представите на моята собствена съвест, отдавна съм ги изключил и не ги признавам като социалисти. Обстоятелството, че ме изключват от партията, не променя моето убеждение. Самите те отдавна са изневерили на социалистическите ценности и идеали”, коментира още Близнашки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews