БСП: Кмет на ГЕРБ се опитва да заличи регистрацията на свой конкурент

Симона Костадинова 25 септември 2015 в 17:38 4071 0

Кметът на Долна баня Владимир Джамбазов, който е предложен за нов мандат от ГЕРБ, се опитва да спечели изборите в града служебно - той е заличил регистрацията по настоящ адрес на единствения си опонент - кандидата за кмет на левицата Кирил Недев, твърдят от БСП.

Според столетницата това се е случило напълно незаконно и едва след като Недев се е кандидатирал за градоначалник. Те твърдят, че мотивите за заличаването са неясни.

Според последните промени в Закона за гражданската регистрация е записано, че на проверка подлеждат адресните регистрации на хора, които са променили местожителството си от 1 юли 2014 г. да 30 април 2015 г. Ако се установи нарушение, се съставя протокол, който е публично достъпен и едва след това кметът издава заповед за заличване. 

Случаят на Недев обаче не е такъв, тъй като той има настоящ адрес в града от 2008 г, твърдят от БСП. 

По думите им Недев не бил информиран за започналата процедура по заличаване и от него не са били изисквани никакви документи за проверка.

От БСП посочват, че Ненчев още не е получил заповедта. 

Заличаването на адресната регистрация на Недев би означавало, че кандидатурата му за кмет на населеното място ще бъде анулирана. Причината за това е, че всеки кандидат-кмет трябва да има постоянен и настоящ адрес на населено място на територията на съответната община, в която ще бъде кандидат.

Председателят на Общинската избирателна комисия в Долна баня обясни пред OFFNews, че "всичко си е както досега и няма промяна". 

От ЕСГРАОН-Долна баня пък ни обясниха, че трябва да изпратим писмено запитването си дали регистрацията на Кирил Недев действително е заличена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови