БСП категорично няма да се коалира с ГЕРБ

OFFNews 10 януари 2021 в 17:18 1749 0

"В последните седмици се налага една лъжа за възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Това е меко казано лъжа, целяща обезличаване на опозиционността на БСП, обезличаване на това, че БСП е алтернативата на ГЕРБ, точно когато БСП бележи ръст в своята подкрепа", заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Той подчерта, че коалицията няма как да се случи и всички български граждани трябва да знаят, че това е невъзможно. Нашата цел е възстановяване на държавността и политика в името на хората - това ГЕРБ не го правят и няма как да се коалираме с тях.

Свиленски подчерта, че целите на левицата са ясни - спечелване на изборите и отстраняване на порочното управление на ГЕРБ от властта.

Зам.-председателят на левицата припомни, че БСП е единствената партия, която отказва да участва през всички тези години в управление с ГЕРБ и в подкрепа на ГЕРБ.

"Спомняте си, че преди четири години бяхме канени да управляваме с тях. Беше предложено вицепремиерско място и председател на парламента за Корнелия Нинова. БСП отказа всички тези постове в името на премахването на този порочен модел на управление. И сега когато четири години си водил тази битка да предадеш своите избиратели и своите идеи и да направиш коалиция с ГЕРБ е меко казано лъжа", каза още той.

Депутатът от БСП поясни, че левицата е подготвена за изборите и работи в режим избори 28-ми март, като целта е партията да ги спечели и да демонтира порочния модел на управление.

"Ако някой иска да обвърже потенциална загуба на дадени избори с ръководството на партията, това няма как да се случи, защото двете неща не са свързани. Мандатът на ръководството е четири години, в противен случай в Устава щеше да бъде написано, че след всеки избор трябва да има избор на ново ръководство. Нека се съсредоточим в добро представяме на изборите и участието и отговорността на всяка една партийна организация в тях", призова Свиленски.

"Решението на Националния съвет за изключването на Георги Гергов е във връзка с констатираните нарушения от него и пловдивската организация. Това е част от позицията на БСП през последните години за разграничаване от този модел, който отблъсна българите. БСП е последователна в последните четири години в борбата с този модел на задкулисие, на обвързване на бизнеса с партийни интереси", коментира още той. 

Социалистът подчерта, че няма и най-малко съмнение, че Уставът е нарушен. Той допълни, че Георги Гергов е член на Националния съвет (НС) до момента, в който висшият орган на партията – Конгресът, го смени на делегирано събрание, защото той е делегиран представител в НС.

"Няма как г-н Гергов да напусне НС преди Конгресът да го е одобрил. Конгресът беше на 26-ти септември и досега не е имало друго негово заседание", каза още .

Депутатът от левицата сложи край на спекулациите за евентуален конфликт между БСП и президента Радев. Той определи тези твърдения като внушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови