Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП искат сертификат за качество на храните

OFFNews 14 септември 2018 в 13:46 1562 0

Депутатите от БСП внасят законопроект, който цели да спре двойния стандарт при храните. 

Идеята им е да има контрол за всички продукти, които са произведени извън страната, но се внасят на българския пазар. Проектът предвижда това да става чрез специален сертификат, който ще се издава ако съставките, които се влагат в даден продукт са същите като в други страни, където той се предлага. 

"Този сертификат ще бъде включен в база данни, с международен обмен с останалите страни, за да може да гарантира на всеки един потребител, че се спазват изискванията за еднакво качество и влагане на суровини във всеки един от продуктите", обясни депутатът от БСП проф. Светла Бъчварова.

За българските продукти с търговски марки в България такъв сертификат няма да се изисква. "Това не се налага заради документалния и физически контрол от БАБХ“, уточни тя.

Предложението на БСП предвижда за нелоялните търговци да има санкции - за физическите лица глобите ще са между 10 000 и 20 000 лева, ако нямат такъв сертификат към стоките. При повторно нарушение те ще са между 40 000 и 80 000 лева. За фирми санкциите ще са двойно по-високи. Целта на санкциите била до една година пазарът да бъде дисциплиниран.

Междувременно евродепутатът от БСП Момчил Неков обяви, че социалистите в Европейския парламент са постигнали успех в борбата с двойния стандарт при храните, след като е бил приет важен доклад по темата.

"Проблемът с двойното качество е признат на европейско ниво и има ясни препоръки- как да бъде подобрено законодателството в близките месеци", заяви Неков. По думите му се цели подобряване на законодателството най-вече с оглед на директива 29 от 2005г. за нелоялните търговски практики към потребителите.

Той обясни, че с доклада се въвежда поправка, според която произвеждането на храни с двойно качество трябва да се счита за нелоялна практика и да се наказва с процент от годишния оборот на компанията. "С вчерашното гласуване дадохме ясен знак. Целта е до края на 2018г. да бъдат приключени всички анализи на европейско равнище, да се създаде съвместен изследователски орган, който да следи дали някой произвежда двойно качество при храните", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!