БСП иска промени в защита на дребния производител и малките фирми

Последна промяна на 30 май 2016 в 21:06 1606 1

Депутатите от БСП обмислят да предложат промени в 4 закона, с които да защити малкия и семеен бизнес, дребния земеделски производител и да гарантира запазване и развитие на държавните предприятия.

Единият законопроект на социалистите е за Закон за управление на публичните - държавни и общински предприятия. Той предвижда нов начин на тяхното управление и възможност те да инвестират в разширяване на производство, услуги и търговия. С промените се премахват партийните квоти в управлението им - отделя се от управляващата върхушка. 

Друг законопроект предвижда създаване на държавно предприятие, което да се занимава с изкупуване на земеделска продукция, нейната преработка и продажба чрез мрежа от достъпни борси, където и всеки дребен земеделски производител да има пряк достъп с цел да се избегне веригата от прекупвачи, която оскъпява многократно продукцията до потребителя.

"Вземаме инициативата в свои ръце и престъпваме към действия. Повече държава в икономиката не може да бъде само лозунг. То става реалност. Трябва да сте наясно и да сте готови за огромната съпротива, която ще срещнат тези наши действия. Всички големи частни монополи, олигарси, както и едри арендатори на земеделски земи ще ни скочат", коментира Нинова, представяйки законопроектите.

ПО думите ѝ "всякакви платени говорители" ще обясняват по телевизиите, че текстовете им са социализъм в действие. "Ако някой се съмнява в правотата ни и ще се огъва пред този натиск, да си го каже отсега. Цялата група тръгваме ударно, никакви компромиси. Хората чакат", каза още тя. 

Групата продължава работата си по организацията на парламентарния контрол. Според Нинова той трябва да стане силен и съсредоточен върху основните проблеми, които интересуват хората - финансовото състояние на държавата, злоупотребите с обществени средства, доходите и стандарта на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови