БСП: Има нередности в завода за боклук...и видео как камион троши съоръжение за 200 000 лв.

Според тях директорът Николай Савов е напуснал под натиск, а не заради инциденти

ОFFNews 09 декември 2016 в 13:43 8309 3

БСП опровергаха твърденията на кмета на София Йорданка Фандъкова, че директорът на завода за боклук е бил освободен по взаимно съгласие заради инцидент с работник и повреда в предприятието и заявиха, че вероятно Николай Савов е взел решението под натиск. 

На прескоференция в Столична община председателят на БСП-София Калоян Паргов представи заповедта за прекратяване на договора на директора на завода и заяви, че Савов е подал молбата за освобождаване на 14 ноември или преди смъртоносния инцидент с работника, който бил затворник от общежитие в Казичене, на 17 ноември. Заповедта за освобождаване влиза в сила на 17 ноември, но датата по-късно е променена на ръка на 18 ноември. Въпросът е дали тази поправка свързана с инцидента, питат социалистите. 



Ден по-късно от указаната в документа дата в завода се случва и втори инцидент като шофьор на камион поврежда поточна линия на стойност 200 хил. лева. Вместо въпросното съоръжение да бъде ремонтирано в рамките на няколко дни, общината поръчва нова такова, което се доставя за 3 месеца. Това не може да бъде направено без решението на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска, обръщат внимание социалистите.

Оставката на Бояджийска бе приета от Йорданка Фандъкова вчера, но от БСП смятат, че тя е подадена не поради лични причини, както се твърди официално, а заради системни проблеми във функционирането на предприятието за обработка на боклук. 

Като основен проблем те посочиха липсата на система за изгаряне на отпадъците, както и неправилната обработка на боклука, която кара циментови заводи, приели да го използват като гориво, да откажат да го направят. 400 всеки 1000 тона отпадъци се депонират. Това се случва в депата в Долни Богров и Садината, но според общинските съветници изразяват притеснения относно капацитета им.

Задава ли се нова криза с боклука в София, питат те кметът Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

3

косата

20.02 2017 в 13:12

Това значи да се смени крадеца просто

12022

2

Борис Цветков

09.12 2016 в 14:31

ПОЗИЦИЯ
на общинския съветник от БСП Борис Цветков

С размера на такса смет продължава „да се бърка в джоба” по-дълбоко от необходимото на гражданите и на фирмите в столицата:
- от СО не могат да защитят за какво точно им трябват парите, защо събраните и предвидени в бюджета средства не са изразходвани (например от предвидените 850 000 лв. за 2016 г. за изграждане на жп връзка към завода за боклука са разходвани 0 лв., по другите пера също има сериозни разминавания, а единственото на 100% усвоено перо е закупуването на 5 високопроходими автомобили за СИ – не високопроходима техника за почистване, а високопроходими леки автомобили – при това 5. Добре е, че поне и с тях не сме видели да се движи премиера в оставка.)
- продължават да не приемат нашите мотивирани предложения за намаляване на размера-промила и за 5% отстъпка за плащане на цялата такса в началото на годината (тази отстъпка съществува за данък сгр...
 
X

Да помогнем на украинските деца!