БСП и КНСБ искат увеличение обезщетенията за майчинство и за безработица

OFFNews 14 ноември 2018 в 11:59 2359 1

Снимка : Архив

БСП и КНСБ са единодушни, че трябва да има увеличение на максималното и минималното обезщетение за безработица, както и на майчинството.

Това се разбра след среща между парламентарната група на социалистите и синдиката, която се проведе в парламента.

"Вдигаме максималния доход, не вдигаме максималното обезщетение, което не е логично. Според нас трябва да го следва и 60% от максималния доход да бъде максималното обезщетение за безработица. Който се е осигурявал върху минималния размер и остане без работа, да може да получи 60-те процента, както казва законът", каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката искат още минималното обезщетение за безработица, което е замразено на 9 лв, да бъде увеличено на 12 лв. "За това трябват около 12 млн. лв. допълнително", заяви Димитров.

КНСБ искат и увеличение на майчинските за втората година, които в момента са 380 лв и предвижда тази сума да се повиши. Синдикатът настоява за увеличение с 40 лева, а БСП искат сумата да се изравни с минималната заплата за догодина - 510 лева.

Социалистите и КНСБ обаче имат сериозно разминаване за общата си оценка за бюджета за догодина. От БСП не го харесват, а синдикатът му дава положителна оценка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

14.11 2018 в 13:36

"КНСБ искат и увеличение на майчинските за втората година, които в момента са 380 лв и предвижда тази сума да се повиши. Синдикатът настоява за увеличение с 40 лева, а БСП искат сумата да се изравни с минималната заплата за догодина - 510 лева."

Втората година трябва да се подпомагат майките, които са работили и плащали осигуровки, а не циганките, за които това е професия.