БСП и ИТН намериха общи неща в икономическите си програми

Георги Ангелов 28 юли 2021 в 17:38 2007 0

Снимка Пресцентър на БСП

По време на разговори между ИТН и БСП относно икономиката и финансите на страната са обсъдени евентуални действия при постигане на по-висок растеж и бюджетни приходи в бъдеще, възможностите за необлагаемия минимум на лица с по-нисък доход, както и възможните европейски подходи. Това стана ясно след изказване на проф. Румен Гечев и Любомир Каримански в кулоарите на НС.

Разговорите продължиха над два часа и според двамата са преминали в абсолютно конструктивен дух. Каримански обясни, че двете страни са изложили програмите си в тези две области на експертно ниво. "Намираме много общи неща. Радвам се, че има воля за промяна на процесите, да направим устойчива икономиката на България, да се стремим в следващия мандат да има повече инвестиции, малките и средни предприятия да бъдат по-стабилни, техният бизнес да бъде по-успешен", каза Каримански. Гечев заяви, че по време на разговора между двете партии е обсъдена и темата за данъчната система, но на този етап никой няма намерение да променя данъците за българския бизнес.

Темите за приемането на еврото, данъците върху доходите не са обсъждани. За общите възгледи на ИТН и БСП за икономическия план за страната Гечев отбеляза:

И двете програми са правени съобразно политиките, които провеждат страните членки на ЕС съобразно кризата от 2007 г. и последната COVID криза, която показа, че ползвайки главно пазарни средства да създадат условия и пряко или косвено да помогнат на бизнеса, особено на малките и средни фирми, на обществото, на свойте граждани.

"Намерихме общ език", каза той и настоя, че и двете програми са правени съобразно политиките, които провеждат страните членки на ЕС. "Двете страни сме готови да подкрепим всички разумни за България решения, които биха довели до използването на колкото е възможно повече европейски подходи при решаването на нашите проблеми", посочи проф. Гечев.

Относно приватизацията на Българската банка за развитие Гечев уточни, че колегите им от ИТН са казали, че това е идея на Николай Василев, а не тяхна.

От началото на седмицата разговорите с "Има такъв народ" за подкрепа на бъдещо управление продължават на експертно равнище на ниво експертни групи. Утре с левицата ще се проведат разговори по темите външна политика, борба с корупцията и съдебна реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки