БСП и ИБГНИ ще опитат да направят правителство с трети мандат

Георги А. Ангелов 11 август 2021 в 12:18 6607 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова дадоха заявка за съставяне на правителство с третия мандат в декларации, прочетени от парламентарната трибуна. 

Нинова посочи предизвикателства пред страната - новата COVID вълна, увеличението на цената на тока и стоките, както и мигрантската вълна. "Проблемите могат да бъдат решени само при едно условие - и то е, че парламентът продължи да работи, не се разпуска. Мнозинството българи харесват служебния кабинет, но ако не съставим редовно правителство и разпуснем парламента, служебният кабинет е с вързани ръце. Без бюджет, без промяна в Закона за енергетиката, без промяна в Закона за водите, без преизчисляване на пенсиите. Отговорността е тук, в тази зала, отговорността е в наши ръце", каза Нинова.

Лидерът на БСП отчете, че вчера са доближили границата на търпимостта. "Не може да казвате, че предупреждавате президента, че няма да подкрепите този или онзи трети мандат, за да внимавал на кого го дава. Не се месете в правомощията на президента", обърна се Нинова към ИТН, които вчера обявиха, че се отказват да съставят кабинет и ще подкрепят Румен Радев за втори мандат. 

Тя заяви, че БСП не са се борили 4 години, за да ги вкарат сега обратно в зависимости. "Искаме разум, спокойствие и диалогичност. Тъй като си знаем тежестта, за разлика от някои други. 36 депутата са 36 депутата. Народът е казал, че не можем да управляваме сами. Казваме, че сме готови, ако президентът даде третия мандат, да проявим отговорност, да проявим диалогичност, да поканим всички без ДПС и ГЕРБ", каза Нинова. Ще положим всички усилия да се сформира правителство с третия мандат, декларира Нинова.

Това е Народното събрание, не е детска градина

"Време е да се вземем в ръце. Това е Народното събрание, не е детска градина, не е махленска сбирка, не е шоу програма. Цяла България ни гледа. Хората очакват решение на проблемите си, очакват стабилно правителство, а не партийни сглобки и не хора без опит и без подготовка, начело на държавата”, заяви Мая Манолова. Тя каза, че не може една партия да превръща българските граждани в заложници, за да удовлетвори партийния си интерес.

"Тази декларация е повече призив към всички разумни хора в тази зала. Стига прищевки, стига небивалици и излагане пред хората. Стига шоу, излъчване на министър-председатели с телевизионни кастинги", призова Мая Манолова.

"Кой стои зад маневрите по терена и по ръба на нервите на българските граждани?", попита Манолова и си отговори: "Питате къде видяхме дългата ръка на ДПС и е време да отговорим - в разочароващата покана на ИТН към ДПС да участват наравно с партиите на протеста в преговорите… В координираната атака на ГЕРБ, ДПС и на ИТН срещу успешните министри от служебното правителство дългата ръка на ГЕРБ и ДПС е и в комисията "Буджака".

Според нея няма да има гнездо на Сокола в този парламент.

"Единствената проява на разум е ИТН да подкрепи президента Радев за следващ мандат като последния символ на протестите, с който не сте се подиграли. Ние ще положим всички усилия в нашата парламентарна група, за да се сформира правителство с третия мандат, независимо от това на кого ще бъде даден той", заяви още Манолова.

Възможността за съставяне на кабинет с мандат на БСП или ИБГНИ минава през подкрепата в зала, освен от ДБ, от ИТН или ГЕРБ. Хората на Слави Трифонов заявиха, че няма да подкрепят “предатели”, а в ГЕРБ също отричат такава възможност. Вторият мандат се полага на ГЕРБ, като те за пореден път заявиха, че ще го върнат. Президентът има право да връчи трети мандат на политическа сила по свой избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови