БСП и ГЕРБ в единство: Депутатите викнаха Гешев на изслушване

OFFNews Последна промяна на 23 юли 2020 в 10:22 3259 0

Снимка БТА, архив

Депутатите приеха предложение на БСП за изслушване на главния прокурор Иван Гешев, съобщи БНР.

Със 179 гласа "за" те одобриха внесената извънредна точка.

Решиха още да бъде изготвен доклад за действията на прокуратурата от началото на мандата досега.

"Прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание, породиха множество въпроси и създадоха притеснения. Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и на изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния ни кодекс. Създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията, които се случват и сега в този момент пред Народното събрание. Причината за това се корени и в усещането, че действията на Прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в глава втора на Конституцията ни основни права и свободи, заяви депутатът Крум Зарков от БСП.

От ГЕРБ се съгласиха. Красимир Ципов заяви, че ще подкрепят БСП с думите: "Смятаме, че е необходимо да бъде изготвен и внесен такъв доклад по прилагането на закона от прокуратурата и разследващите органи за посочения период от страна на вносителите на решението“.

Главният прокурор ще трябва да изготви доклад за това как се изпълняват законите от януари до юли включително.

Депутатът Антон Кутев от БСП поясни, че дебатът тепърва предстои, дори и за промени в Конституцията: „Разговорът за конституционни промени, според мен, тепърва предстои и ще става все по актуален и ние достатъчно ясно трябва да си дадем представа, нужна ли ни е промяна на Конституцията; може ли евентуалните промени, които искаме да направим, първо, какви са промените в дейността на прокуратурата, може ли те да станат при законови промени, а не през конституционни - това ще бъде дълъг разговор“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови