БСП докара 10 000 души с автобуси на митинга за 1 май (снимки)

Нели Чолашка 01 май 2014 в 14:46 7196 24

Снимка Ивайло Анев

С десетки автобуси от цялата страна БСП успя да докара над 10 000 привърженици на традиционния митинг за 1 май.

Идеята е била да присъстват 20 хил. души, с което социалистите да докажат на ГЕРБ, че имат повече членове (ГЕРБ докара миналата седмица 14 хил. души за откриването на предизборната си кампания в зала "Арена Армеец"), но някои хора от страната се отказали заради несбъдналите се прогнози за дъждовно време в София.

Сред митингуващите преобладаваха хората в пенсионна възраст, имаше и групи роми, вероятно организирани от Цветелин Кънчев, който присъстваше на митинга.

Мероприятието започна с речи на сцена, поставена встрани от храм-паметник "Св. Александър Невски". Водеща беше Илияна Йотова, която се готви за втори мандат в Европейския парламент.

На сцената се бяха наредили повечето от кандидатите в листата на "Коалиция за България" заедно с водача и лидер на партията Сергей Станишев. Напусналият парламента Петър Курумбашев не беше сред тях. Той е номер 4 в листата и със сигурност влиза в Европарламента.

До кандидатите за евродепутати беше и председателят на парламента Михаил Миков, както и вицпрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Другият синдикат -"Подкрепа", нямаше представител.

От правителството присъстваше само енергийният министър Драгомир Стойнев, който беше представен като борец за енергийната независимост на България. Реч държа и новоизбрана председателка на младежкото БСП Вероника Делибалтова.

Последен се изказа лидерът на БСП Сергей Станишев.

Не се мина и без участието на детенце - възрастна жена подаде питка хляб на Станишев и качи внучката си до него. Момиченцето беше на около 7-8 години. Лидерът на социалистите беше довел дъщеря си Дария, която има рожден ден на днешната, емблематична за социалистите, дата. Дария навършва 4 години.

Социалистите имаха и голям късмет с времето - противно на очакванията, не заваля, а грееше слънце.

От "Александър Невски" множеството се изнесе към бул. "В. Левски" по ул. "Оборище", а от бул. "В. Левски" зави покрай Ректората на Софийския университет и продължи по бул. "Цар Освободител". В резултат за известно време Орлов мост беше блокиран, а движението по бул. "Цариградско шосе" и част от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - спряно.

От множеството често се чуваха репликите "Няма да изпуснем автобуса" и "Не се притеснявай, автобусът няма да тръгне без нас".

Митингуващите социалисти окупираха Борисовата градина и подплашиха част от разхождащите се столичани в парка, за да стигнат до Лятната естрада в градината, където се проведе празникът на вестник "Дума" и на левия печат.

Находчив младеж използва митинга на червените и предлагаше на възрастните симпатизанти на левицата флаери на партията "Глас народен" на Светльо Витков. Бабите и дядовците с желание вземаха.

Една баба дори поиска две за по-сигурно. Възрастен мъж обаче се усети и каза "Ааа, това не са за нашата партия".

Малко преди сцената за празника на в. "Дума" се разхождаха социалисти, маскирани като карикатурни образи на Бойко Борисов (в затворнически костюм), Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Симеон Дянков.

Възрастен мъж припозна в куклата на Цачева Мая Манолова и искаше да се снима с нея.

Безплатни кебапчета нямаше - продаваха се по 90 стотинки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!