БСП: Частно лице е откраднало 2 млн. лв. от поръчка за газьол за затворите по времето на кабинета ''Донев''

Сезираме прокуратурата и европейските институции за корупция, заяви Корнелия Нинова

Ружа Райчева 16 юни 2023 в 14:47 6174 0

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Корнелия Нинова

БСП ще сезират прокуратурата и европейските институции за ощетяване на бюджета с 2 милиона лева с обществена поръчка за доставка на газьол за отопление за нуждите на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" по времето на служебния кабинет. 

Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол. Обществената поръчка за снабдяване на затворите с газьол за отопление е била обявена на 30 септември 2022 г. Изискване на търга към участниците е било да предложат отстъпка от цената на газьола - фирмата победител "М-форма" дава 3% отстъпка. 

Депутати от групата на БСП попитаха правосъдния министър Атанас Славов за договора, сключен от служебното правителство.

"Ако отстъпката на цената на газьола се формира на база отстъпка 3% от цената на "Лукойл България", то фирмата в поръчката ще работи на загуба. Проблемът обаче внезапно е решен след над 15 години членство на страна ни в ЕС", каза Борислав Гуцанов от БСП. 

На 11 май 2023 г. е сключен договор за доставка с фирма "М-Форма", а на 19 май 2023 г. министърът на енергетиката сменя информацията за базовата цена, от която се дава отстъпката от 3%. "Само за информация разликата е с 20% отгоре", твърдят БСП. 

Депутатът от БСП Георги Свиленски призова Славов да прекрати поръчката. Славов отговори, че действително е бил сключен такъв договор. Той заяви, че министърът на правосъдието не може просто "ей така" да прекрати една процедура и че не иска "да хвърля кал" по предшествениците си. 

Славов посочи, че ако се установят данни за корупционно нарушение, ще се вземат съответните мерки. Правосъдният министър уточни, че ще направи проверка и анализ по случая.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата и каза, че очевидно казусът очеивдно "няма да свърши бързо" и затова от БСП сигнализират прокуратурата и европейските институции за това, че обществената поръчка е била сключена чрез умишлено фалшива информация за цените. 

"По време на служебния кабинет частно лице е откраднало 2 милиона лева. Ние сигнализираме институциите, вие си проверявайте каквото искате", каза още Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!